• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bilt: Odnosi EU i Srbije zavise od izbora

Budući odnosi EU i Srbije zavisiće od rezultata vanrednih parlamentarnih izbora 11. maja, ocenio je Karl Bilt.

 Bilt: Odnosi EU i Srbije zavise od izbora Izvor: MONDO

Budući odnosi EU i Srbije zavisiće od rezultata vanrednih parlamentarnih izbora 11. maja, ocenio je u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt, koji smatra da je "stanje od proglašenja nezavisnosti Kosova postalo teže".

Na konstataciju da su Holandija i Belgija na Brdo kod Kranja ponovile zahtev da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom može potpisati tek nakon pune saradnje s Haškim tribnalom, Bilt je kazao da je stava Švedske ostao isti i da važi ono što je primenjeno na Hrvatsku.

"Ne bi trebalo primeniti druge standarde za ostale zemlje Balkana ", podvukao je on.

Upitan da li bi EU još pre izbora 11.maja trebalo da Srbiji predoči širu ponudu za rešenje približavanja Uniji, Bilt je kazao da će se još videti, i da bi ova tema mogla biti na dnevnom redu sastanka šefova diplomatija EU 28.aprila u Luksemburgu.

Što se tiče misije EU na Kosovu (Euleks), šef švedske diplomatije je ukazao da interakcija između UNMIK-a i Euleks-a još nije jasna.

"UNMIK je na Kosovu slabo integrisan. Ne polazim od toga, kao drugi, da će UN po planu napustiti Kosovo, čim EU dođe. Mislim da će UN, na ograničeno vreme, nastaviti svoj rad, što će biti važno", rekao je Bilt, izražavajući nadu da će u nekom kasnijem periodu doći, bez problema, do prelaska na misiju EU.

"Pre toga moramo detaljnije odrediti rad. Moglo bi se dogoditi da će se ovom temom morati još jednom baviti I Savet bezbednosti UN", ocenio je ministar inostranih poslova Švedske.

Bilt je upozorio da bi sledeće krizno žarište na Balkanu mogla biti Bosna i Hercegovina.

"Jako je važno da bosanski parlament ove nedelje donese relevantne odluke o reformi, kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao biti potpisan 28.aprila ", rekao je on, napominju da to, međutim, nije "gotova stvar".

"Postoje snage koje nisu posebno bosanski orijentisane, i koje pokušavaju da vrate proces. To bi bilo veoma žalosno sa posledicom da neće biti Sporazuma EU sa BiH. Zemlja bi, u poređenju sa drugim delovima regiona, bila u zaostatku", objasnio je šef švedske diplomatije.

Na konstataciju da je Slovenija, kao predsedavajuća EU, u više navrata iznela strepnju da bi BiH mogla postati sledeće veliko krizno žarište posle otcepljenja Kosova o Srbije, Bilt je potvrdio da je to "apsolutno tako".

"Na jesen je bila prisutna akutna kriza, koja je prevaziđena. Sada bih govorio o teškoj situaciji koju imamo tamo. Međutim, rizik daljeg raspada je i dalje prisutan, i mogao bi da se odrazi na sposobnost preživljanja i razvoja, kao i ekonomsku stabilnost BiH", zaključio je Bilt.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE