• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Basesku: Srbi dosta platili za greške iz prošlosti

"Srbija je dosta platila do sada, a srpski narod još uvek plaća greške iz prošlosti počinjene u njegovo ime."

 Basesku: Srbi dosta platili za greške iz prošlosti Izvor: MONDO

Srbija ima ključnu ulogu u osiguranju stabilnosti i ekonomskog razvoja u regionu i Beogradu obavezno treba uputiti jasnu perspektivu, rekao je rumunski predsednik Trajan Basesku na otvaranju Translatntskog foruma u organizaciji Džerman Maršal fonda.

Basesku je u govoru rekao da je Srbija "dosta platila do sada, a srpski narod još uvek plaća greške iz prošlosti počinjene u njegovo ime" i da stoga Rumunija podržava da se Srbija vrati "na mesto koje zaslužuje".

Povratak Beograda na svoje mesto je ključno za region i zbog toga je značajno da demokratija pobedi i da se konsoliduje u Srbiji, naveo je Basesku.

Rumunski predsednik je izrazio zadovoljstvo što će se sastati s predstavnicima Srbije, Crne Gore i BiH u okviru samita NATO u Bukureštu: "Moramo da se upoznamo s težnjama ovih zemlja i naša je dužnost da ih podržavano na putu koji su one već same izabrale."

Basesku je izrazio nadu da će biti otvorena vrata za tri zapadnobalkanske zemlje - Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju, ali vrata treba da su otvorena i za zemlje članice Partnerstva za mir.

Rumunija istovremeno podržava da se Ukrajina i Gruzija priključe Akcionom planu partnerstva.

Na Translatlantskom forumu učesvuje delegacija Ministarstva odbrane Srbije na čelu s državnim sekretarom Dušanom Spasojevićem.

Forumu će se sutra obratiti američki predsednik Džordž Buš, generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer i drugi visoki zvaničnici.

Na ovoj konferenciji učestvuju i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, predsednik Gruzije Mikail Sakašvili, predsednik Avganistana Hamid Karzaj, hrvatski premijer Ivo Sanader, kanadski premijer Stefen Harper i drugi zvaničnici.

Tokom tri dana, na forumu će se razmotriti teme kao što su "Balkan posle Kosova", "Uloga NATO u istočnoj Evropi", "Da li su vrata Alijanse otvorena ili zatvorena?"

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE