• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježeno 26 godina od stradanja majora Tepića

Autor SRNA

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen-obilježju u Komlencu u Kozarskoj Dubici obilježeno je 26 godina od stradanja narodnog heroja - majora Milana Tepića.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić izjavio je da su i nakon 26 godina, svježa sjećanja na ratne događaje u Hrvatskoj i herojski čin majora Tepića.

"Velika poruka upućena je 29. septembra 1991. godine, poruka kroz herojsko djelo i najveću moguću žrtvu, poruka majora Milana Tepića upućena srpskom narodu da dolazi zlo, da se Srbi moraju organizovati i braniti da nam se ne ponovi period od 1941. do 1945. godine i sva stradanja", rekao je Ćibić.

On je dodao da je ta poruka posebno bila važna u Kozarskoj Dubici, opštini u kojoj je zabilježeno najveće stradanje u logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata.

Ćibić je naveo da Kozarska Dubica kroz različite događaje, uključujući i sportske, čini pomen narodnom heroju Milanu Tepiću.

"Mislim da još nismo dovoljno svjesni lika i djela majora Milana Tepića i na tome treba raditi", rekao je Ćibić i najavio da će Opštinska boračka organizacija inicirati da sportska dvorana u Kozarskoj Dubici nosi njegovo ime.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica Dušan Drljić naglasio je da je major Milan Tepić jedini narodni heroj proglašen u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Siguran sam da će njegovo djelo biti zabilježeno u srpskoj istoriji dvadesetog vijeka, a mi imamo tu sretnu okolnost da je on rođen ovdje u potkozarskom selu Komlenac. Ovu tradiciju sjećanja prenijećemo na mlađe generacije, koje su već shvatile ulogu majora Tepića", rekao je Drljić.

Pomenu na mjesnom groblju u Komlencu prisustvovala je Milka Nikolić, sestra pokojnog majora Tepića.

"Za mene lično i cijelu moju porodicu ovo je jako težak datum i dan od 1991. godine pa nadalje. Uvijek je teško….. Ja sam danas ovdje, dio porodice je u Beogradu zbog događaja, koji se tamo organizuju i svima nam je jako teško", rekla je novinarima Nikolićeva.

Vijence na spomen-obilježje majoru Milanu Tepiću na mjesnom groblju u Komlencu danas su položile delegacije Opštine Kozarska Dubica, Opštinske boračke organizacije i SUBNOR-a u Kozarskoj Dubici, predstavnik Organizacije porodica poginulih iz Prijedora, delegacije političkih partija iz Kozarske Dubice i drugi.

Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje, kojim bi ubijao njegove vojnike. Sa majorom Tepićem poginuo je vojnik JNA Stojadin Mirković iz Valjeva.

NJemu u čast, Republika Srpska je ustanovila orden za posebne zasluge u ratu, a odlukom Skupštine opštine Kozarska Dubica 29. septembar proglašen je Danom sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića.

Jedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi ime Milana Tepića, u parku Narodnih heroja podignuta je bista s njegovim likom, a u blizini graničnog prelaza u gradu oslikan je mural.

Narodnom heroju Milanu Tepiću posthumno je 2007. godine dodijeljen Zlatni grb opštine Kozarska Dubica, koji je uručen njegovom sinu Aleksandru.

Obilježavanjem sjećanja na stradanje majora Milana Tepića završen je ovogodišnji program obilježavanja "Septembarskih dana odbrane" od hrvatske agresije 1995. godine.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

elninho

Vjecna ti slava druze majore.

zena-zmaj

'Jednom čovjek da riječ.....' Hvala Čovječe!

MONDO REPORTAŽE