• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stigla pomoć iz Rusije za Kosovo

Pošiljka humanitarne pomoći iz Rusije namenjena srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji stigla je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

 Stigla pomoć iz Rusije za Kosovo Izvor: MONDO

Prvi od tri kontigenta pomoći sastoji se od 40 tona namirnica, koje je obezbedilo rusko ministarstvo za vanredne situacije i obdranu.

U ime Vlade Srbije, avion "Iljušin-76" sa pošiljkom na aerodromu u Surčinu dočekao je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

Narednih dana, 4. i 8. aprila, očekuje se i ostatak ukupne pomoći od 140 tona, vredne 1,7 miliona dolara.

Zamenik šefa ruske diplomatije Vladimir Titov rekao je ranije agenciji RIA Novosti da humanitarna pomoć sadrži prehrambene proizvode, među kojima su konzerve ribe i mesa, dečja hrana, pirinač, šećer, kao i medicinsku opremu i farmaceutska sredstva.

"Imajući u vidu molbu (Beograda), ministarstvo za vanredne situacije Rusije pripremilo je prvu etapu operacije, u okviru koje će u Srbiju biti dostavljena najneophodnija sredstva", rekao je Titov.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da humanitarna pomoć Ruske federacije, koja je stigla u Beograd, predstavlja pomoć i u materijalnom i u moralnom smislu za srpsku narod na Kosovu i Metohiji.

"Danas je veliki dan za nas, jer je stigla velika humanitarna pomoć ruske države koja je dobrodošla i jako važna za egzistencijalnu situaciju i opstanak Srba na Kosmetu", rekao je Samardžić i zahvalio predstavnicima ruskog Ministarstva za vanredne situacije i civilnu odbranu, po čijem je nalogu pomoć poslata.

Stigla je prva isporuka od 40 tona hrane, a naredne tri koje će stizati, 4,8 i 10. aprila sastojaće se od hrane, lekova, sredstva za higijenu, medicinskog materijala i opreme za bolnice i ambulante, kazao je Samardžić.

On je naglasio da je ovaj posao izuzetno efikasno izveden, jer je, posle samo dve sedmice od prve inicijative ruskog ambasadora Aleksandra Aleksejeva, koji je krajem marta završio svoj mandat u Beogradu, stigao prvi deo humanitarne pomoći u Srbiju.

Pomoć će na Kosmet krenuti odmah pošto prođe carinsku proceduru i u roku od dan-dva biće distribuirana srpkim porodicama na Kosovu i Metohiji, kazao je Samardžić.

On je dodao da za humanitarnu pomoć zadužen UMNIK i da ne očekuje probleme prilikom raspodele pomoći, koja treba da stigne do 8.300 porodica u srpskim enklavama i severnom delu Kosova.

Otpravnik poslova ruske ambasade u Beogradu Aleksej Sokolov izrazio je uverenje da će 140 tona humanitarn pomoći, ukupne vrednosti 1,7 miliona dolara, na vreme stići do srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da je to samo prva etapa pomoći i da će Rusija nastaviti da pomaže Srbiji.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE