• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rupel: SSP sa Srbijom pre izbora

Slovenija nastoji da Srbija pre izbora 11. maja potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

 Rupel: SSP sa Srbijom pre izbora Izvor: MONDO

"Nastojimo da napravimo još jedan korak dalje u pravcu približavanja Srbije EU - pokušaćemo da uverimo 'neverne Tome' da do izbora dođe do ponude za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU", rekao na konferenciji za novinare ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel, koji je predsedavajući ministrima spoljnih poslova EU.

On je izrazio nadu da će 11. maja Srbija izabrati evropski put.
"Koliko razumem, stranke i političari koji je usmeravaju u evropskom pravcu imaju većinu, jači su, što je dobar znak", kazao je on.

"Mesto Srbije jeste u Evropi i EU. Naše nastojanje je dobro kako za Srbiju tako i za EU", istakao je Rupel.

Rupel je, takođe, rekao da su pred Kosovom ozbiljni zadaci i da će EU pomoći Kosovu u izvršavanju tih zadataka.

U tome će pomoći, kako je rekao, "misija Euleks, koja će delovati na celoj teritoriji Kosova", a "Kosovo mora biti višeetnička država, što je veoma zahtevan zadatak", rekao je Rupel.

"Istorija je nagomilala mnogo problema između glavnih etničkih grupa u regionu, rane zaceljuju sporo, ali je od kritičnog trenutka 1999.
prošlo već dovoljno vremena da možemo očekivati konstruktivan rad", smatra Rupel, koji u prvi plan stavlja međukulturni dijalog Srba i Albanaca.

Rupel je rezimirao prva tri meseca slovenačkog šestomesečnog predsedavanja EU, osvrnuo se i na zadatke koji predstoje Sloveniji do kraja mandata.

Slovenački ministar je izrazio i nadu da će sutra parlament BiH "potvrditi reformu policije, što bi omogućilo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

On je za Makedoniju rekao da je "zbog položaja ključna država i ulazak u NATO i EU su značajni za stabilnost te države i regiona", kao i da je "moguće neko privremeno rešenje" da se problem oko imena sa Grčkom prebrodi.

Slovenačkim predsedavanjem EU počela je završna faza normalizacije na Balkanu i Slovenija je "usvojila stav da treba uraditi sve što je moguće da se završi jugoslovenska kriza", smatra Rupel i dodao da se "život na Balkanu mora normalizovati, postati evropski i da životni standard ljudi mora postati bolji".

S tim u vezi on je istakao "inicijativu da dođe do viznih olakšica i do besplatnih viza za određene kategoriju ljudi".

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE