• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Parking se plaća 24 časa dnevno

Autor Agencije

Javni parking u Sarajevu naplaćivaće se 24 sata dnevno radnim danima, ali i nedjeljom i praznicima, potvrđeno je iz KJKP Rad.

Kako je kazao portparol ovog preduzeća Mirza Ramić, parking se sada naplaćuje 24 sata prema članu 20 Uredbe o načinu naplate saobraćaja u mirovanju koja je donesena 2016. godine.

"Iako je Uredba donesena još u junu prošle godine, parking se tek sad počeo naplaćivati 24 sata dnevno zbog kašnjenja s isporukom novih parkomata koji imaju ugrađen novi sistem naplate", navodi Ramić.

Naglašava da se cijene parkinga neće mijenjati, te da će KJKP Rad i dalje vršiti kontrole na javnim parkinzima od 7 do 20 sati radnim danima i subotom. Blokade na automobile iz ovog preduzeća neće stavljati u periodu kada ne rade banke i pošte, jer građani tako ne bi mogli platiti kaznu za skidanje lisica s automobila. Ipak, pauk-službe mogu raditi i u noćnim satima, ali i vikendom.

"Ovom uredbom je i određeno kako su opštine dužne donijeti propise uređenja parkiranja kod objekata kolektivnog stanovanja, poslovnih prostora i objekata na svom području", napominje Ramić.

Područja parking zona usvaja Vlada Kantona Sarajevo i biće obilježene različitim bojama: "O" zona će biti obilježena zelenom bojom, "I" parking zona crvenom, a "II" zona žutom bojom.

Cijene parking karata za pojedine zone se sastoji od, pojašnjava Ramić, cijene komunalne usluge, zatim naknade za unapređenje i investiciono održavanje parkirališta koja će biti korištena za unapređenje komunalne infrastrukture na području opštine gdje se nalazi parking, od naknade za čisti prevoz kojom se želi stimulisati parkiranje izvan užeg centra grada te unapređenje čistih vidova prevoza.

Po riječima Ramića, Ministarstvo saobraćaja KS je po donošenju Uredbe najavilo da će objediniti evidencije raspoloživih parking mjesta na javnim i privatnim parkinzima, a koja će biti objavljena na vidljivom mjestu.

"Kako bi sve invalidne osobe koje koriste za njih obilježena parking mjesta imale jednak pristup tim mjestima, Uredba propisuje ograničeno vrijeme korištenje tog mjesta na dva sata", kazao je.

Uredba definiše i vrste parking karata, njihovo korištenje, mogućnosti rezervacija parking mjesta i propisuje uslove za otvaranje privatnih parkirališta. Takođe, Uredba predviđa bolju kontrolu nad parkiranjem vozila na javnim parking površinama koju će vršiti ovlašteni kontrolori. Uredba takođe propisuje da su vlasnici privatnih parkinga i garaža dužni plaćati naknadu za čisti prijevoz u iznosu od pet posto od utvrđene cijene parkiranja.

Obračun te naknade vršiće resorno Ministarstvo na osnovu pismenog izvještaja o sredstvima prikupljenim naplatom za korištenje usluga. Ramić navodi da je Ministarstvo saobraćaja KS najavilo da će ovim biti ostvareno, zbog bolje kontrole i uvedenih sankcija, značajno povećanje ovih vrsta prihoda koji će biti uplaćivani u budžet KS-a.

"Po prvi put bi i lokalne zajednice trebale učestvovati u raspodjeli dijela prihoda od parkiranja što će se regulisati posebnim sporazumom. Najavljeno je i da će sva ostala sredstva biti usmjerena u izgradnju podzemnih garaža i povećanje broja novih parking mjesta na području Kantona što ostaje da se vidi nakon što se Uredba počne u potpunosti provoditi", kazao je Ramić.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE