• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Češka bez odluke o priznavanju Kosova

Češka vlada odložila je u sredu priznanje nezavisnosti Kosova, jer predlog šefa diplomatije Karela Švarcenberga nije imao dovoljnu podršku.

 Češka bez odluke o priznavanju Kosova Izvor: MONDO

Vlada nije odredila termin kada će se vratiti priznavanju nove države na Balkanu, ali većina ministra priklanja se tome da o tome osetljivom pitanju ne respravljaju pre nego što prođu vanredni parlamentarni izbori u Srbiji u maju.

"Ministri su zatražili dodatno vreme da prouče materijale i predlog o priznanju Kosova. Žele da o tom osetljivom pitanju još raspravljaju", kazala je novinarima portparol vlade Jana Bartošova.

Protiv priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova su ministri za Hrišćansku demokratsku uniju, ali i većina ministara vladajućih konzervativaca, pošto se priznanju Kosova odlučno protivi njihov počasni predsednik, šef države Vaclav Klaus.

Premijer Miroslav Topolanek i vicepremijer za evropska pitanja Aleksandar Vondra glavni su zagovornici priznanja Kosova u češkoj vladi s obrazloženjem da to "čine teška srca, ali ipak zato što su politički realisti", i da Češka mora jednog dana Kosovo da prizna već i zbog svojih vojnika Kfora da se ne nađu u položaju okupatorske armije, kako je to objasnio češki premijer.

Protiv priznavanja Kosova je odlučno češka opoziciona levica, socijaldemokrati i nereformisani komunisti, a i parlament je u februaru u posebnoj rezoluciji zatražio da vlada za Kosovo prizna isključivo rešenje koje bi bilo u skladu sa međunarodnim pravom.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE