• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Buš:SAD spremne da sarađuju sa Srbijom o članstvu u NATO

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je u Bukureštu da su SAD spremne da sarađuju sa Srbijom kako bi ona postala članica NATO.

 Buš:SAD spremne da sarađuju sa Srbijom o članstvu u NATO Izvor: MONDO

"Otvoreni smo da sarađujemo sa Srbijom kako bi postala članica alijanse" rekao je američki predsednik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim predsednikom Trajanom Baseskuom, održanoj u crnomorskom letovalištu Neptun.

Buš je rekao da veruje da će na samitu NATO tri zapadnobalkanske zemlje - Hrvatska, Makedonija i Albanija - dobiti poziv za članstvo u alijansu, a da će se takođe odlučiti i o jačanju dijaloga sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Vašington i Bukurešt podržavaju Ukrajinu i Gruziju u njihovim težnjama da se približe NATO, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ruumunski predsednik Trajan Basesku je rekao da su stavovi Rumunije i SAD vrlo bliski po pitanju zapadnog Balkana, Ukrajine i Gruzije i da su Amerikanci shvatili "zabrinutost i prioritete Bukurešta i regiona".

Povodom situacije u Avganistanu, Buš je rekao da je misija u toj zemlji teška i da članovi alijanse "treba to da znaju".

Basesku je upozorio da će u slučaju neuspeha NATO u Avganistanu, kredibilitet alijanse biti smanjen i dodao da će teroristi, ako budu ostavljeni da slobodno sprovode svoje akcije, "doći u Evropu i u SAD".

Na pitanje novinara o antiraketnom štitu, Buš je rekao da će o tome razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kome će, kako je rekao, navesti da je hladni rat okončan i da SAD i Rusija sada imaju zajedničke interese, a da je "antiraketni štit i u korist Rusije".

Predsednici SAD i Rumunije su u okviru samita NATO imali zvanične razgovore o temama sastanka alijanse i bilateralnoj saradnji, provenstveno na ekonomskom planu.

Razgovori su se održali u crnomorskom letovalištu Neptun, a posle razgovora dvojica predsednika su prošetali po obali mora, gde su održali i konferenciju za novinare.

Bezbednosne mere su preuzete od prošle nedelje na kopnu, moru i vazduhu, uz učešće rumunskih i američkih snaga.

Samit se u sredu otvara radnom večerom koju rumunski predsednik Trajan Basesku priređuje za lidere zemalja članica NATO. To će biti poslednja prilika da se u međusobnim razgovorima usklade stavovi unutar alijanse.

Razlike postoje posebno u vezi sa priključenjem Ukrajine i Gruzije u Akcionom planu partnerstva i o pitanju povećanja broja vojnika u Avganistanu.

Proširenje alijanse Hrvatskom, Makedonijom i Albanijom, Akcioni plan partnerstva za Ukrajinu i Gruziju, operacije NATO u Avganistanu i na Kosovvu, antiraketni štit, izazovi 21.veka -terorizam, energetska i informatička bezbednost, glavne su teme koje će sutra biti razmotrene na samitu.

U četvrtak se održavaju Savet NATO-Rusija i NATO-Ukrajina.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je potvrdio svoj dolazak u Bukurešt.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE