• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd: Crn dan za međunarodnu pravdu

Ogorčenje u Beogradu na oslobađajuću presudu Haradinaju: katastrofalna, skandalozna odluka, "glogov kolac u grudi Tribunala".

 Beograd: Crn dan za međunarodnu pravdu Izvor: MONDO

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica nazvao je "mračnom" odluku Haškog tribunala da oslobodi Ramuša Haradinija i istakao da ona potpuno svedoči da se radi o sudu koji ne postoji da bi se izricala pravda.

"Očigledno je da se radi o sudu koji je, pored ostalog, napravljen da se onima koji su počinili zločine, kao što je to Haradinaj, izda zvanično uverenje da su nevini"
, izjavio je Koštunica Tanjugu.

Time je, pored Haradinajevih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, napravljen novi veliki zločin i to Srbija javno i nedvosmisleno saopštava. Haški tribunal se ovom odlukom ruga pravdi i ruga se nevinim žrtvama koje su stradale od ruke Haradinaja, rekao je Koštunica.

Srpski tužilac za ratne zločine Vojislav Vukčević ocenio je da je Haški tribunal "zreo za penziju!".

Vukčević je u izjavi Tanjugu istakao da je pad kvaliteta suđenja pred Haškim tribunalom očigledan, i to ne samo u predmetu Haradinaja, i dodao da se "izlazna strategija, na žalost, primećuje i u samim sudnicama".

"Tribunal je svoju istorijsku ulogu očigledno odigrao, i to u periodu kada političke elite u regionu i kod nas nisu htele ili nisu mogle da se obračunaju sa ratnim zločinima", rekao je Vukčević. On je ukazao da pravosuđa regiona danas imaju kredibilitet i da su u potpunosti spremna, što su i dokazala, da procesuiraju predmete ratnih zločina.

Vukčević je izrazio očekivanje da će tužilaštvo Haškog tribunala uložiti žalbu na presudu Haradinaju dodavši da će glavnom tužiocu Seržu Bramercu predložiti da mu na raspolaganje stavi svoga zamenika koji vodi kosovske predmete. "Lično sam se kroz slučaj Antona Lekaja uverio u odgovornost i učešće Ramuša Haradinaja u ratnim zločinima počinjenim u Paštriku", istakao je Vukčević.

Srpski tužilac za ratne zločine podsetio je da je haško tužilaštvo tražilo da Haradinaj za izvršena nedela bude osuđen na 25 godina zatvora, kao i da je u toku suđenja pred sudsko veće izvelo 80 svedoka. "Suština je da je devet svedoka, vezanih za slučaj Haradinaja, od 2003. do 2007. godine ubijeno. Na jednog je i pokušan atentat", istakao je Vukčević. Vukčević je ukazao da je program zaštite svedoka Haškog tribunala doživeo debakl i to upravo na Kosovu i Metohiji.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je da je oslobađajuća presuda bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haradinaju katastrofalna i da će imati brojne političke, moralne i pravne posledice.

Samardžić je podsetio da se brojni svedoci tužilaštva nisu pojavili na suđenju Haradinaju, a da su dva svedoka protiv bišeg vođe OVK ubijeni. Ministar je ocenio da je odluka o oslobađanju "glogov kolac" u grudi Haškog tribunala i da dokazuje da nije ostvarena pravda.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je da je crni dan za međunarodnu pravdu i da je odluka o oslobađanju skandalozna i zbog toga što je suđenje bilo praćeno pritiscima na svedoke i ubistvima.

Đelić je rekao da će oslobađanje Haradinaja biti veliki udarac za stabilnost u regionu i da će negativno uticati na proces pomirenja dva naroda.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da su međunarodno pravo i pravda pali na ispitu u Hagu i da se tek sada dokazuje da je bio potpuno u pravu kada je rekao da više nijedan Srbin ni pod kojim uslovima i ni na koji način ne sme da se nadje u Hagu.

Nikolić je Tanjugu rekao da je imao nagoveštaja iz izvora u Haškom tribunalu da je Haradinaj već pre pet dana počeo da slavi svoju oslobađajuću presudu. "Šta još preostaje da se kaže o Haškom tribunalu, o odnosu Evropske unije, Amerike, takozvane međunarodne zajednice prema Srbiji, srpskom narodu posebno", rekao je Nikolić. On se zapitao i "šta onda reći o optužnici protiv lidera SRS Vojislava Šešelja u kojoj su glavni svedoci optužbe ljudi osuđivani u Srbiji za terorističke akte".

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je da je oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju sramotna i skandalozna. "Ta odluka potvrđuje da Haški tribunal postoji da bi sudio srpskom narodu, vojsci, policiji i političarima", rekao je Dačić agenciji Beta.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE