• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umičević ljut, Šukalo protestuje, Obren čestita

Autor mondo.ba

Drugog dana nakon Opštih izbora u BiH, dok Centralna izborna komisija još uvijek broji rezultate, čuli smo i prve reakcije (ne)zadovoljnih kandidata sa izbornih listi političkih stranaka. Ovo su najzanimljivije...

 Izbori 2018 reakcije Marinko Umičević  Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Marinko Umičević, kandidat SNSD za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PD PS BiH) nije sakrio svoje razočarenje svojim, ali i izbornim rezultatom kandidata za predsjednika RS i Predsjedništvo BiH na biračkim mjestima u Banjaluci.

"Nakon mjesec dana kampanje, te hodanja po tribinama koje su se održavale u sklopu moje izborne jedinice, a na kojima sam stajao kao mumija, nudeći se nekome bez mogućnosti govora na 60 tribina, postavio sam sam sebi pitanje, da li mi je sve to trebalo ili ne", piše Umičević na svojoj zvaničnoj "fejsbuk" stranici i primjećuje da izborna kampanja nije jeftina zabava, da traži puno sredstava i vremena, te da ga je koštala zdravlja jer se međuvremenu prehladio.

Umičević kaže da je upoznao dobre ljude, ali i prevarante i lažove, a da je nakon djelimičnih rezultata, razočaran Banjalukom, Gradskim odborom SNSD-a u Banjaluci, te njegovim pojedinim članovima koji su, kako kaže, radili protiv nekih kandidata.

"Tražiću detaljnu analizu svakog izbornog mjesta u Banjaluci i odgovornost, jer su mnog tzv. reonci radili za druge ljude iz ličnog interesa. Sramota je da Željka Cvijanović izgubi sa tolikom razlikom od Vukote Govedarice u Banjaluci, a toliko je dala za ovaj grad. Sramota je i da Milorad Dodik pobjedi sa toliko malom razlikom u Banjaluci, a tek treba da pristignu glasovi iz inostranstva. Očekivao sam ostavke pojedinih ljudi iz Gradskog odbora, ili da će bar pokazati odgovornost, međutim, ostao je samo muk i šutnja. Kampanja SNSD-a u Banjaluci se svela na druženja, na jelo, piće, reketiranje, putovanja. Mislim da predsjednik GO (Igor Radojičić prim. aut.) nije znao šta radi, te da su mu se stvari otele kontroli, da su članovim bili prepušteni sami sebi, i da je svako radio šta je htio", navodi Umičević koji je osvojio preko 8.000 glasova što mu neće biti dovoljno da pude poslanik u Sarajevu.

Šukalo: Protest!

Adam Šukalo, koji je bio na listi Partije demokratskog progresa, takođe za PD PS BiH kao i Umičević oglasio se nakon izbora i zahtijevao od lidera Saveza za pobjedu da ne priznaju rezultate izbora.

"Potpuno svjesno i odgovorno zahtijevam od opozicije momentalno da uradi i saopšti sljedeće: ne priznajemo rezultate izbora koji su na potpuno protivzakonit način pripremani i održani; nema ulaska u parlament dok se ne organizuju fer i pošteni izbori; odmah izaći na mirne proteste koji će trajati dok se izbori ne ponište i organizuju fer izbori!Neka se svi javno izjasne ili neka ćute zauvijek!", poručio je Šukalo.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

On ove zahtjeve temelji na brojnim nepravilnostima tokom izbora o kojima su juče govorili i lideri opozicije u Republici Srpskoj a koji se tiču procesa glasanja i situacije na biračkim mjestima, u biračkim odborima, sumnje na kupovinu glasova itd.

Šukalo je (za sada) osvojio preko 18 hiljada glasova ali veliko je pitanje da li će putovati u Sarajevo na posao jer PDP na osnovu do sada prebrojanih glasova ima dva mjesta u PD Parlamenta BiH, koja će popuniti prvi sa liste Branislav Borenović, koji je osvojio najviše glasova i Mira Pekić, sa kompenzacione liste.

Obren Petrović čestitao Dodiku i zatražio prijem

Istovremeno, gradonačelnik Doboja i visoki funkcioner SDS-a Obren Petrović čestitao je danas budućem srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i budućem predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović na pobjedi na opštim izborima.

Petrović je u izjavi koju je objavila agencija Srna rekao da je lično u telefonskom razgovoru čestitao Dodiku i Cvijanovićevoj na, kako je istakao, ubjedljivoj pobjedi koja je, kako kaže, "rezultat njihovog rada za bolju Srpsku". 

Petrović se nije tu zaustavio u pohvalama. Naglasio je da kao gradonačelnik i budući poslanik u parlamentu BiH podržava inicijativu predsjednika Dodika upućenu svim političkim partijama za jedinstvo i zajedničko djelovanje, jer je, kako kaže, i sam dobio veliki broj glasova i povjerenje birača zbog zajedničkog rada sa institucijama Republike Srpske, saradnje sa Vladom i zajedničkom nastupanju Republike Srpske prema BiH.

Petrović je naglasio da je predsjednik Dodik tokom današnjeg telefonskog razgovora prihvatio da primi delegaciju SDS-a.

"Veoma mi je drago da je predsjednik Dodik prihvatio našu inicijativu da nas primi i da razgovaramo o temama koje će biti na dobrobit i Republike Srpske i srpskog naroda, a i BiH. Naš je interes da nastupamo jedinstveno na nivou BiH radi zaštite interesa Republike Srpske i očuvanja njenih institucija", istakao je Petrović.

Petrović je čak najavio i da će budući poslanici iz Doboja i u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u parlamentu BiH podržati Dodika i Cvijanovićevu u njihovoj želji za jedninstvom i slogom i u Banjaluci i u Sarajevu a sve sa ciljem jačanja Republike Srpske i njenih institucija.

Na pitanje da prokometariše zahtjeve opozicije za ručnim brojanjem glasova, Petrović kaže da je to krajnje nepotrebno, jer je situacija kristalno jasna i samo bespotrebno komplikuju situaciju, a ništa neće promijeniti. On je ocijenio da ne treba komplikovati situaciju i privlačiti međunarodnu zajednicu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

Ohoho????

MONDO REPORTAŽE