• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Broj osnovaca se za godinu dana smanjio za 19.187

Autor SRNA

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je danas Informaciju o statističkim pokazateljima u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju u BiH.

 Broj osnovaca se za godinu dana smanjio za 19.187 Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

  Prema informaciji  u školskoj 2017/18. godini u 1.817 osnovnih škola bilo upisano 282.946 učenika, što je u odnosu na prethodnu godinu manje za 19.187 upisanih učenika.

Od ovog broja bilo je 48 škola za djecu sa posebnim potrebama, saopšteno je iz ovog savjeta. 

U istoj školskoj godini u 311 srednjih škola upisano je 124.148 učenika, što je u odnosu na 2016/17. školsku godinu manje za 2.676 učenika, ili 2,1 odsto. 

U Informaciji Ministarstva civilnih poslova navedeno je da je u školskoj 2017/18. godini u 321 predškolsku ustanovu /187 javnih i 134 privatnih/ upisano 25.889 djece, među kojima je njih 544 sa posebnim potrebama, te da je u odnosu na prethodnu školsku godinu broj predškolskih ustanova bio manji za 3,3 odsto, dok je broj djece ovih ustanova porastao za 3,9 odsto. 

Zbog popunjenosti kapaciteta, u 2017/18. godini, ukupno 2.777 djece nije primljeno u predškolske ustanove, tako da će obezbjeđivanje pristupa i povećanje obuhvata predškolskim odgojem i obrazovanjem ostati najznačajniji prioriteti u ovoj oblasti, saopšteno je iz Savjeta ministara. 

Prema podacima Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, u BiH je 50 licenciranih visokoškolskih ustanova, dok se na listi akreditovanih visokoškolskih institucija Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta BiH nalazi 30 visokoškolskih ustanova, od čega dvije sa uslovnom akreditacijom. 

U akademskoj 2017/18. godini na prvi ciklus studija visokog obrazovanja, uključujući i integrisane studije, u zimski semestar upisana su 93.984 studenta, među kojima je 11.058 apsolvenata. 

U istom periodu na postdiplomske, magistarske, master i specijalističke studije upisano je 11.360 studenata, dok je na doktorske studije upisano 856 studenata. U periodu od 2013. do 2018. godine smanjen je broj studenata za 19.306. 

Ukupni javni izdaci za formalno obrazovanje u Federaciji BiH u 2017. godini iznosili su 841.304.201 KM, a u Republici Srpskoj 407.935.376 KM. 

Savjet ministara, na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane, donio je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla. 

Odredbama Pravilnika propisuju se maksimalno dozvoljene količine pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla i usklađuju sa maksimalnim vrijednostima propisanim u EU.

Cilj ovog pravilnika je da se obezbijedi visok nivo zaštite potrošača u skladu sa opštim načelima propisanim Zakonom o hrani, te omoguće jednaki uslovi na tržištu subjektima koji posluju sa hranom. 

Na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane, Savjet ministara u tehničkom mandatu donio je i Pravilnik o stavljanju van snage Pravilnika o količini brašna utrošenog za proizvodnju pekarskih proizvoda zbog njegove nejednake primjene, čime su prihvaćene inicijative subjekata u poslovanju sa hranom i nadležnih organa. 

Stavljanje van snage ovog pravilnika neće uticati na zdravstvenu ispravnost proizvoda, a službena kontrola i inspekcijski nadzor biće sprovođeni na način kako je to propisano važećim zakonskim i podzakonskim propisima, navodi se u saopštenju. 

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE