• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik je u Vatikanu bio u državničkoj posjeti

Milorad Dodik je u Vatikanu dočekan kao predsjedavajući Predsjedništva BiH. Sa papom razmijenio poklone, a sa sekretarom razgovarao o izbornom zakonu BiH.

Uoči ove posjete, juče je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, saopšteno da se posjeta Milorada Dodika Vatikanu "ne realizuje u ime Predsjedništva BiH".

"Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovu posjetu, niti je zauzimalo bilo kakav stav o tome.
Stavovi koje u vezi s time Milorad Dodik iznosi u javnosti nisu stavovi Predsjedništva BiH, te predstavljaju isključivo njegovo lično mišljenje," pisalo je u saopštenju. 

Na sajtu pres-službe Vatikana jutros prije sastanka je najavljeno da će se Sveti Otac danas sastati sa "Njegovom ekselencijom Miloradom Dodikom, srpskim članom tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i trenutnim predsjedavajućim, sa njegovom pratnjom."

Delegaciju iz BiH dočekala je svečana vatikanska garda, a Dodik, komentarišući Džaferovićev stav kaže da je u Vatikan išao na osnovu zvaničnog poziva iz te države.

''Bilo bi valjda važnije da sam mogao privatno. Međutim, dobije se poziv i na bazi tog poziva sam se sreo sa papom i državnim sekretarom Vatikana. Procedura poznaje ovakve sastanke,'' rekao je Dodik za N1.

U Vatikan je sa Dodikom putovala predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, šef Predstavništva RS u Moskvi, Duško Perović i nekoliko savjetnika iz Dodikovog kabineta.

Zvaničnu posjetu Dodika Vatikanu najavio je i ministar inostranih poslova BiH, Igor Crnadak

Pokloni i razgovori o domaćoj politici

Kako su prenijeli mediji u BiH, Dodik je papi Franji poklonio ikonu Svetog Save, a Bergoljo njemu reljef na kojem su ucrtani ljudi kako pružaju ruke jedni drugima, zatim poruku za Dan mira 2019. koju papa poklanja svim gostima, te zajedničku izjavu o miru u svijetu koju je u februaru potpisao sa velikim imamom džamije Al-Azhar, Ahmad Al-Tajibom.

Sa Pjetrom Parolinom, sekretarom Vatikana, Dodik je razgovarao o formiranju vlasti u BiH i izbornom zakonu. Ocijenio je da je Parolino savršeno dobro razumio konkretne probleme.

"Bilo je razgovora i o potrebi da se donese Izborni zakon na nivou BiH. Upoznao sam ga da mi ne vidimo problem zašto taj Izborni zakon ne bi bio donesen kako bi zaštitio sve zajednice", rekao je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE