• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan plan o vojnoj saradnji između ministarstava odbrane BiH i SAD

Autor SRNA

Pomoćnik ministra odbrane u Savjetu ministara za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i odbrambeni ataše SAD u BiH brigadir Majkl Tarkvinto potpisali su danas Plan bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane dvije zemlje za 2021. godinu.

 OS BIH sporazum SAD Izvor: Ministarstvo odbrane BiH

Realizacijom planiranih aktivnosti iz Plana bilateralne vojne saradnje dodatno će se ojačati saradnja dva ministarstava i oružanih snaga, što će za rezultat imati dodatno jačanje sposobnosti i kapaciteta Oružanih snaga BiH, a stepen interoperabilnosti i kompatibilnosti sa snagama zemalja partnera će se podići na još veći nivo, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić razgovarao je sa delegacijom Ambasade SAD u BiH koju je predvodio Tarkvinto, a tokom susreta je konstatovano da SAD snažno podržavaju BiH i da su posvećene jačanju saradnje u oblasti odbrane.

Pročitajte i ovo



Sastanak je organizovan u svrhu predstavljanja novog šefa Kancelarije za odbrambenu saradnju /ODC/ pri Ambasadi SAD u BiH, na čijem se čelu od nedavno nalazi major Taib Grozdanić.

Podžić je izrazio dobrodošlicu delegaciji Ambasade SAD u BiH, poželivši Grozdaniću uspješan rad na poziciji šefa Kancelarije za odbrambenu saradnju i izrazivši želju za još uspješnijom i plodonosnijom saradnjom između ministarstava odbrane.

"Na sastanku je bilo govora o velikom broju uspješnih programa saradnje koji su realizovani do sada, kao i onih koji su planirani za realizaciju između dvije partnerske zemlje, kao što su programi FMS, FMF, IMET, Državni Partnerski program /SPP/, kao i program `Vojska Vojsci`, koja se ostvaruje sa Saveznom državom Mariland", precizira se u saopštenju.

Sagovornici su razmijenili informacije u vezi sa dokumentom "Program reformi", kao i realizaciji dokumenta "Pregled odbrane BiH" i modernizacija Oružanih snaga BiH.

Podžić je naglasio činjenicu da su Ministartvo odbrane u Savjetu ministara i Oružane snage BiH završili veći dio obaveza uprkos poteškoćama izazvanih pandemijom kovid-19, ali da postoje i izazovi i određeni ometači koji se pravashodno odnose na nedovoljna finansijska sredstva u budžetu za odbranu i da je neophodno učiniti maksimalne napore kako bi se situacija i u ovom segmentu poboljšala, navodi se u saopštenju.

Tarkvinto, kao i major Grozdanić ponovili su opredijeljenost Vlade SAD da nastavi pomagati BiH, kao i da SAD snažno podržavaju BiH na putu reformi, te da su posvećeni daljem jačanju saradnje u oblasti odbrane.

Ceremoniji potpisivanja plana bilateralne vojne saradnje između BiH i SAD prisustvovali su i predstavnici sektora Ministarstva odbrane u Savjetu ministara BiH i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE