• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nesebično pomaže onim koji nemaju: Novopazarski pekar dijeli somune siromašnim (FOTO)

Autor Nikolina Damjanić

Ono što je somun u Sarajevu, to je pitica u Novom Pazaru. Novopazarci znaju šta je somun ali, ipak, rađe koriste naziv pitica. Upravo te pitice cijelog ramazana čekaju ispred pekare Stara čaršija u Novom Pazaru.

 Pekara Stara Čaršija u Novom Pazaru Izvor: Anadolija

Ova pekara stara je skoro stotinu godina. Tadašnji pekar Avdija Kolašinac svoj zanat prenio je na sina Besima koji je svoj radni vijek proveo pored kamene pećnice. Besim, u narodu poznatiji kao Besko, u posao je vrlo rano uključio sina Albina koji je u pekari "pekao" zanat sve dok u potpunosti nije nasljedio ovaj posao.

I danas, pored Albina su njegova deca Melita i Kerim, koji uče zanat od svog oca.

"Ovu pekaru je otvorio moj pradeda pre više od 80 godina", kazala je za Anadoliju Melita Kolašinac, studentkinja, ali i pekarka.

Ispred njene pekare satima pre iftara stvara se gužva, građani u redu čekaju svoj somun.

"Gužve su velike, gotovo cijeli grad bude ovde", kazala je ona.

U ramazanu mnogi se takmiče u činjenju dobrih djela pa su tako vlasnici ove pekare doneli važnu odluku.

"Ovog ramazana, kao i svih prethodnih, sugrađanima koji su slabijeg materijalnog stanja pitice poklanjamo, dijelimo ih besplatno", kazala je Melita.

Izvor: Anadolija

Receptura je stara skoro jedan vijek. Tu se ništa nije promijenilo. Vlasnici pekare, koja se nalazi u Staroj čaršiji, ni u ovom objektu ništa nisu mijenjali, sve je onako kako je i Avdija ostavio pre osam decenija. Somuni se peku na kamenu, pored žara.

"Najbolje su pitice ovde. Ranije je vlasnik bio Besko, sada je njegov sin Albin sa svojom djecom. I Albinov deda Avdija je bio pekar. Sa generacije na generaciju prenose posao. Miris imaju i najbolji ukus", kazao je Sejfudin iz Novog Pazara.

(Anadolija)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE