Ono što je somun u Sarajevu, to je pitica u Novom Pazaru. Novopazarci znaju šta je somun ali, ipak, rađe koriste naziv pitica. Upravo te pitice cijelog ramazana čekaju ispred pekare Stara čaršija u Novom Pazaru.
Ova pekara stara je skoro stotinu godina. Tadašnji pekar Avdija Kolašinac svoj zanat prenio je na sina Besima koji je svoj radni vijek proveo pored kamene pećnice. Besim, u narodu poznatiji kao Besko, u posao je vrlo rano uključio sina Albina koji je u pekari "pekao" zanat sve dok u potpunosti nije nasljedio ovaj posao.
I danas, pored Albina su njegova deca Melita i Kerim, koji uče zanat od svog oca.
"Ovu pekaru je otvorio moj pradeda pre više od 80 godina", kazala je za Anadoliju Melita Kolašinac, studentkinja, ali i pekarka.
Ispred njene pekare satima pre iftara stvara se gužva, građani u redu čekaju svoj somun.
"Gužve su velike, gotovo cijeli grad bude ovde", kazala je ona.
U ramazanu mnogi se takmiče u činjenju dobrih djela pa su tako vlasnici ove pekare doneli važnu odluku.
"Ovog ramazana, kao i svih prethodnih, sugrađanima koji su slabijeg materijalnog stanja pitice poklanjamo, dijelimo ih besplatno", kazala je Melita.
Izvor: AnadolijaReceptura je stara skoro jedan vijek. Tu se ništa nije promijenilo. Vlasnici pekare, koja se nalazi u Staroj čaršiji, ni u ovom objektu ništa nisu mijenjali, sve je onako kako je i Avdija ostavio pre osam decenija. Somuni se peku na kamenu, pored žara.
"Najbolje su pitice ovde. Ranije je vlasnik bio Besko, sada je njegov sin Albin sa svojom djecom. I Albinov deda Avdija je bio pekar. Sa generacije na generaciju prenose posao. Miris imaju i najbolji ukus", kazao je Sejfudin iz Novog Pazara.
(Anadolija)