Kada limun neće da sarađuje – evo šta da uradite.
Sigurno vam se makar jednom dogodilo da tokom pripreme omiljenog jela, kolača ili letnjeg napitka posegnete za limunom – a iz njega jedva da iscijedite par kapi. Taman kada je najpotrebnije, limun kao da se „zatvori“ i ostane tvrd, suv i škrt na soku. Iako spolja djeluje sočno, iznutra vas razočara. Dobra vijest je da postoji vrlo jednostavan trik kojim možete riješiti ovaj problem u svega pola minuta.
Jedan od najefikasnijih načina da se iz limuna izvuče maksimum jeste – kratko zagrijavanje u mikrotalasnoj. Cijeli, neisječeni limun stavite u mikrotalasnu pećnicu i zagrijavate ga 20 do 30 sekundi na visokoj temperaturi. Za to vrijeme, toplotom će se opustiti vlakna unutar ploda i omekšati unutrašnjost, čime se omogućava da sok lakše iscuri prilikom cijeđenja. Važno je ne pretjerivati sa vremenom, jer predugo zagrijavanje može da isuši limun i postigne suprotan efekat.
Ako nemate mikrotalasnu, postoji još nekoliko rješenja koja pomažu. Prvo, prije cijeđenja limuna uvijek ga dobro izrolajte dlanom po čvrstoj podlozi – to dodatno lomi unutrašnje opne i oslobađa sok. Takođe, limun se može potopiti u vruću vodu na minut do dva, što ima sličan efekat kao mikrotalasna – omekšava plod i olakšava cijeđenje.
Dakle, prije nego što se iznervirate zbog suvog limuna, samo ga kratko zagrijte ili primijenite neki od ovih malih trikova. Nema više razočaranja – samo sočni rezultati, taman onoliko koliko vam treba za savršen recept!
Bonus video