• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas slavimo picu!

Autor mondo.rs

Danas je Međunarodni dan pice. U to ime, poklanjamo vam nekoliko zanimljivosti o specijalitetu koji svi volimo.

 Danas slavimo picu! Izvor: MONDO - Mario Milojević

Da vas neko pita gdje je izmišljena pica, na prvu loptu vjerovatno biste rekli - pa u Italiji. Ali, prevarili biste se.

Omiljeni "italijanski" specijalitet uopšte nije italijanski. Smislili su ga, još u antičko doba, Grci, manje više čim su usavršili "tajnu" miješanja brašna s vodom.

Ta "prapica" bila je pljosnati hlepčić koji se pekao ispod užarenog kamena, a drevni "pica-majstori" premazivali su ga uljem pomiješanim sa začinima.

Izgled kakav nam je danas poznat, poprimila je vjerovatno tek negde krajem 16. ili početkom 17. vijeka, kada je iz Amerike u Evropu stigao paradajz, bez kojeg danas picu ne možemo da zamislimo.

U 18. vijeku, ova "pogača premazana sosom od paradajza" stiže do Napulja, u Italiji, i vješti trgovci namirisali su potencijal: pica je, već tada pod tim imenom, počela da se peče i prodaje po trgovima.

Bila je deblja nego ova koju danas pravimo, i bila je odličan način da sirotinja zavara glad - debelo reš pečeno testo premazano tankim slojem sosa od paradajza. Ukusno i jeftino.

I, moglo je na tome i da ostane, da 1889. godine kraljica Margarita nije posjetila Napulj i vidjela da mnogo ljudi jede nešto njoj nepoznato. Bila je radoznala, ali, pošto obroci koji su dobri za seljake nisu dovoljno dobri i za jednu kraljicu, dvorski kuvar je odlučio da picu prilagodi kraljevskim nepcima.

Na tijesto je stavio paradajz, mocarelu i svjež bosiljak, navodno inspirisan bojama italijanske zastave (crvena, bijela i zelena). To je, naravno vjerovatno samo romantizovana verzija, pošto je mnogo vjerovatnije da je kraljevski kuvar na novo jelo koje je kraljica trebalo da proba stavio - provjerenu kombinaciju sastojaka.

Pica je, naravno, dobila ime Margarita (sasvim prikladno). I, tako je sve počelo...

Evolucija pice
Izvor: YouTube

A danas - vjerovatno ne postoji sastojak koji se ne stavlja na picu. Koja je vaša omiljena?

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Federacija BIH

Tijesto za pizzu je najvaznij: 1kg brasna 50ml ulja boljeg 250ml vode 250 ml mlijeka 2 jaja na vrhu noza prasak za pecivo 20 g secera 20 g soli i germe 10 g suhe zamjesat ostavit 40 min i onda pravit kuglice po 250 g i to vam je restoran recept

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop