• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Branislav Trifunović za MONDO: Neću da ćutim!

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

"Što se više trude da nas ućutkaju, mi ćemo biti sve bezobrazniji"

 Intervju Branislav Trifunović Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Glumac Branislav Trifunović igra sve muške uloge u hit predstavi “Dogvil” režisera Kokana Mladenovića, rađenoj po istoimenom filmu Larsa von Trira.

O predstavi, poruci koju nosi i paralelama sa našim društvom popričali smo nakon gostovanja na sedmom Festivalu mladog glumca Zaplet, koji se održava u banjalučkom Gradskom pozorištu Jazavac.

- Koliko je težak teret odgovornosti, s obzirom da je Dogvil adaptacija kultnog istoimenog filma?

Nije mnogo, je mi se nismo nešto puno ni bavili njime, bavili smo se Srbijom i onim što je Dogvil nama. Ovaj tekst može da se čita u bilo kom dijelu svijeta i von Trier ga je napisao za svijet generalno, a mi smo to probali da lokalizujemo i smjestimo u Srbiju, pa i u BiH Crnu Goru i Hrvatsku. Mislim da je to svugdje manje – više isto, samo što je naš problem nama najveći. Ali, gdje god smo je igrali, publika je razumjela i pronašla se u njoj, prepoznala je kao stvar koja im je bliska.

- “Dogvil” je u stvari jedna veoma glasna kritika svega onog što ne valja prvenstveno u Srbiji, ali i regionu. Koliko daleko se čuje taj glas i koliko je kultura danas jako oružje?

Ova predstava je primjer da se glas kulture čuje, ako je dovoljno glasan. Jer, mi smo zaboravili da pozorište može da bude okidač, i da može da isprovocira ozbiljne promjene. Znam, jer sam radio sa Kokanom Mladenovićem, Oliverom Frljićem, znam koliko neke stvari mogu da žuljaju određene ljude.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ova predstava je ljudima koji su je radili i producirali prouzrokovala je dosta neprijatnih stvari – što znači da smo uspjeli da dopremo do nekih mozgova, a to mnogo govori prvenstveno o njima, a ne o nama.

Međutim, oni to ne shvataju kao kolektivnu kritiku, nego je shvataju lično. To je osnovni problem svih političara – što neće da čuju kritike. A mi kritikujemo, ne zato što ih mrzimo, nego zato što želimo da ih natjeramo da budu bolji. Mada, “Dogvil” nije samo kritika političara, nego i kompletnog društva. Ona govori o svima nama, o ljudima koji pristaju da žive u jednom trulom sistemu.

- Prateći srpske medije, stekli smo utisak da je represija svaki dan sve veća. Da li je zaista tako?

Došlo je do guše, i moram da priznam da nikad nije bilo gore. Za vrijeme Slobodana Miloševića živjeli smo u društvu koje je bilo prilično grozno, ali čak ni tada se nisu u ovoj mjeri gušili glasovi koji govore suprotno od onog što žele da govorimo. Sad se na silu gasi svaki glas koji može da progovori bilo šta protiv vlasti.

S druge strane, jako malo je onih koji tako govore, vjerovatno iz straha. Ja ne želim da se plašim političara, mislim da su oni moji činovnici i tako se ophodim prema njima. Smatram da to moram da radim zbog zemlje u kojoj živim i zbog ljudi s kojima živim i s kojima radim. Ni meni, ni Kokanu, ni mom Sergeju, ni bilo kome drugom poput nas nikad neće predstavljati problem to zastrašivanje i što se više trude da nas ućutkaju, mi ćemo biti sve bezobrazniji. Jer – nemaju šta da nam nađu. Moraju da shvate gdje griješe, a griješe mnogo.

- Bojana Maljević je kazala da je Vučić jedini srpski lider koji nema podršku elite...

Slažem s tim, ali i ta elita je povučena i uglavnom ćuti, a njeno neodobravanje politike Aleksandra Vučića je prigušeno i nekako ispod radara. Nadam se da će elita, ako je i ima u Srbiji, početi da priča o tim stvarima, jer to joj je dužnost.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop