• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO SU NAJBOLJE PRIČE IZ KOMŠILUKA

Autor mondo.ba

Od ukupno 47 kratkih priča koliko ih je pristiglo na konkurs Monda "Priče iz komšiluka", odabrali smo čak 21 priču koje će biti uvrštene u istoimenu knjigu. Pročitajte spisak najboljih priča i autora, kao i izjavu žirija!

Zvuči kao floskula, ali nije. Žiri je ovaj put stvarno imao težak zadatak. Težak na jedan lijep način, jer nam je na konkurs „Priče iz komšiluka“ stiglo mnogo dobrih priča između kojih je, naravno, trebalo probrati one najbolje. Ali upravo zbog toga i jeste težak. Trebalo je uspostaviti neke kriterijume i parametre i u skladu s njima bodovati pristigle radove. To zvuči lako na prvi pogled, ali nije jer književnost nije trka na 100 m, kako kaže Ranko Popović, profesor književnosti sa banjalučkog Filološkog fakulteta.

Idemo redom. Prije svega, tu je sam naziv konkursa „Priče iz komšiluka“. Dobili smo dosta priča koje su bile prilično udaljene i od najšireg shvatanja komšiluka. Primjera radi, jedna priča se dešava na plaži Kopakabana u Brazilu. I ne bi to bio neki problem da neke od tih priča nisu stvarno dobre. Konkretno, spomenuta priča sa Kopakabane je toliko iskrena i topla da je jednostavno nismo ni mogli ni željeli ignorisati, te smo je odlučili uvrstiti u knjigu. Ali to je samo jedan od primjera.

Do najboljih radova došli smo tako što smo sabrali naše lične ocjene. I onda je situacija bila mnogo jasnija. Dragan Ostić nas je sve oduševio toplinom priče o jednom ekscentričnom komšiji, ali više od toga nam se svidio specifičan način njegovog pripovijedanja, duhovitost i njegov neobični stil pun koketiranja s uličnim govorom koji ipak nikada ne prelazi granicu lijepog i odmjerenog pripovijedanja.

Toplina krasi i druge dvije nagrađene priče, kako Jorgovanke Tartuf tako i Amele Hajdarević. Jorgovanka je u priči „Mlaka supa“ briljirala opisujući naš svijet na slavama, sa svim svojim vrlinama i manama. Ali sposobnost da te mane iznese ne podsmijavajući im se i da ih osjeti ih kao svoje jeste ono što izdvaja ovu priču. Naklonost s kojom ona pristupa običnom čovjeku koji drami u prilici kada bi trebalo da bude najopušteniji je jedan od istinskih kvaliteta ove priče.

Amela Hajdarević je napisala jednostavnu, ali prelijepu priču posvećenu jednom komšiji koga više nema, a koji je bio arhetip komšije gospodina, onog koji je, kako ona kaže, ne samo gospodin, nego gospodin par excellence. Nije slučajno da stalno spominjemo toplinu.

Naši čitaoci su mnogo ljubavi unijeli u ove priče i njihovo čitanje je bilo jedno neopisivo iskustvo za nas iz žirija. Iščitavanje pristiglih radova je istovremeno bilo i literarni užitak, jer je stiglo prilično dosta priča koje se jasno izdvajaju svojim kvalitetom iznad prosjeka, ali je bilo i pravo jedno malo sociološko istraživanje. Dosta priča govori o ljubavi prema bliskim osobama kojih, nažalost, više nema. Neke od priča govore o nebrizi čovjeka prema svojoj najneposrednijoj okolini. Ali postoji cijela jedna podgrupa unutar pristiglih radova koja na najdirektniji mogući način govori o nasilju nad ženama i to nas je iskreno pogodilo. Neke od tih priča su krajnje potresne, neke su razorne u svojoj snazi, ali u svakom slučaju su zaslužile da se o njima piše mnogo više nego što ovdje imamo prostora. Većina njih će da se nađe između korica knjige koju spremamo i one su bolno svjedočanstvo da moramo još mnogo toga da uradimo da bi svijet oko nas bio dobro mjesto za život.

Zahvaljujemo se ovom prilikom svim našim čitaocima koji su nam poslali ove nevjerovatne priče i što su nam omogućili da bar na trenutak postanemo dio njihovog svijeta.

Žiri: Berislav Blagojević (predsjednik), Siniša Stanić (mondo.ba), Boris Maksimović (Imprimatur)

...........

NAJBOLJE PRIČE:

Dragan Ostić „Lesto Maher“ (prva nagrada - vikend za dvoje u hotelu "Golf" na Bledu, poklon kompanije Travel Office)

Jorgovanka Tartuf „Mlaka supa“ (druga nagrada - tablet Alcatel Pixi 3 10”, koji poklanja kompanija m:tel)

Amela Hajdarević „Priča o mom dragom komšiji profesoru Zlatku Haklu“ (treća nagrada - iznenađenje)

Ines Gverić Korkut „Prostor"

Jelena Despot „Miris pečenog hljeba“

Nebojša Starčević „Brko“  

Željka Vračević „Korijenje“

Vanja Šušnjar Čanković „Redni broj 21“

Milanka Blagojević „Peto pismo“

Ivana Milinković „Domaćica“

Maja Diljkan „Zlatna ramena i zlatne riječi“

Emina Đelilović „Izbrisani životi“

Jelena Zlatinić „Ana ili priča o vremenu“

Maja Đurić „Klupe sa pogledom“

Maja Mihajlović „Molitva“

Goran Pudar „Injekcija“

Sanjin Štrbac „Jaguar“

Dijana Vrhovac „Beskraj“

Dušica Stevanović „Duša piše olovkom“

Bojana Ostojić „Mumificiranje“

Nermina Subašić „Idol“

Svi odabrani autori dobiće na poklon knjigu "Priče iz komšiluka"

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

boki

kako konkurs? kad? gdje? zašto ja nisam učestvovao? na koji način da se informiše potencijalni učesnik? tek sad vidim da je uopšte bio konkurs. kao da je bio sakrven negdje od šire javnosti, pa sad izašao na vidjelo svima? morate poraditi na promociji. očigledno nije dovoljno samo objaviti oglas negdje na vašem sajtu u formi članka. postoje novine, televizija, drugi internet portali da se malo šire čuje, pogotovo jer je u pitanju ovakva forma. ali uredu, ima sljedeća godina.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop