Zbog ovih namirnica se zadržava voda u organizmu: Nutricionistkinja otkrila kako da je izbacite i koja so je najzdravija | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stil

Zbog ovih namirnica se zadržava voda u organizmu: Nutricionistkinja otkrila kako da je izbacite i koja so je najzdravija

Autor Dragana Božić
Autor Dragana Božić

Evo koje namirnice su krivac za zadržavanje vode u organizmu, a šta treba da jedete da izbacite tečnost!

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija

"Namirnice u velikoj meri mogu da utiču na zadržavanje vode u organizmu. Prvo na šta ljudi imaju asocijacije, to je so. Međutim, postoje namirnice koje su pune soli, a to su npr. mesne prerađevine, mnogi industrijski proizvodi sadrže dosta soli, razni začini koje ljudi puno koriste, može da utiče i pretjerana konzumacija gaziranih pića i alkohol", navela je nutricionistkinja Ana Todorović za RTS Ordinaciju.

Ona je objasnila i da su pojedine mineralne vode takođe krivac za zadržavanje tečnosti.

"Mineralni sastav kod mineralnih voda diktira da li će ona uticati na zadržavanje vode u organizmu. Kod mineralnih voda treba da čitamo sastav, što je veća koncentracija natrijuma, to će efekat zadržavanje tečnosti biti veći".

Kada je riječ o solima, Todorovićeva je otkrila koja je najbolja u smislu najmanjeg zadržavanja tečnosti.

"Kalijumova so koja je za upotrebu kod osoba koje boluju od kardiovaskularnih oboljenja će manje zadržavati tečnost, i s toga se ona preporučuje ljudima koji imaju bubrežnu insuficijenciju, ali jako oprezno, i osobama koje su na redukcionim dijetama ili popularno kod ženskih osoba je tendencija da se smanji celulit. U tom smislu je ona bolja, međutim morska so ili himalajska, celerova so, su po nekom mineralnom sastavu kvalitetnije".

Nutricionistkinja je otkrila i čitav spisak namirnica koje pomažu izbacivanje tečnosti, a zatim pojasnila neke od njih.

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija

"Što se tiče zelenog čaja, on je i poznati antioksidans i zaista ima jako diuretsko dejstvo, međutim ljudi koji imaju terapiju, antihipertenzive recimo, treba da budu jako umereni. Čaj od koprive, osim što je dobar diuretik pomaže i za poboljšanje krvne slike, ali napomena je za ljude koji koriste terapiju antikoagulanata, treba da budu umjereni".

Ona je dodala da se preporučuje i peršun, koji je bogat i vitaminom C, pa je višestruko koristan.

"Ljudi koji imaju problem sa zgrušavanjem krvi đumbir treba da koriste tek ponekad, a ostalima toplo preporučujem, pogotovo u kombinaciji sa limunom. Osim što će imati diuretski efekat, dobro je i za imunitet, i kod prehlada, virusa".

Paradajz podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, ako ne napravite jednu grešku.

"Ako mnogo posolite paradajz, on će imati kontraefekat. Možda ćete se u trenutku osjećati okrijepljeno, ali taj diuretski efekat će izostati", kaže nutricionistkinja.

"I jabukovo sirće zbog mineralnog sastava ima diuretski efekat, može da se koristi tri puta dnevno maksimalno, razmućeno u čaši vode, uoči nekog obroka ili nakon, kada će pospješiti i metabolizam, što je još jedan dobar efekat. Moram da napomenem da osobe koje imaju osjetljiv želudac mogu jako teško da reaguju, pa s toga možda bolje da koriste samo malo kao dresing za salate", zaključila je.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA