Šta je dobro, a šta loše za prvi jutarnji obrok?
Koja hrana je najbolja za jutro? Neki smatraju da dan treba započeti laganim obrokom, drugi pak smatraju da je mnogo korisnije da doručak bude energetski jak, kako bi tijelu dao dovoljno "goriva" da izdrži ostatak dana.
A šta kažu stručnjaci, da li postoji neka hrana koja se nikako ne preporučuje u prijepodnevnim satima?
Neki kažu da su sendviči loša opcija, a drugi da je pica najgora varijanta. Šta je od toga istina?
"Sendvič sa kobasicama je najlošiji izbor za jutro. Problem nije hljeb, već naravno kobasica koja je puna soli i aditiva među kojima su i šećeri. Ne samo da ćete se od njih nadimati, već rizikujete da vam skoči šećer u krvi, holesterol, pritisak.... Sendvič sa sušenim mesom, ćurećim, goveđim, pa čak i tunjevinom, daleko je bolja opcija. Ovaj obrok je bogat proteinima, a sadrži i neophodnu dozu ugljenih hidrata. Uz ovakav sendvič se preporučuje salata, najbolje zelena - bilo koja vrsta, ili čak mješavina nekoliko, začinjena limunovim sokom i maslinovim uljem. Ona će vašem tijelu obezbjediti neophodna vlakna", kaže gastroenterolog i nutricionista dr Svetlana Isakova.
Kada je riječ o žitaricama, dr Isakova da ih svakako preporučuje.
"U zdrave jutarnje obroke spadaju žitarice, mladi sir, jaja. Žitarice je poželjno jesti 3-4 puta nedjeljno. Što se tiče količine, ona zavisi od zdravstvenog stanja osobe. Ko ima povišen holesterol, trebalo bi da ograniči upotrebu jaja. Ko ima problema sa gastrointestinalnim traktom, mora da bude oprezan kod unosa žitarica zbog vlakana koja mogu da prave probleme", ističe doktorka.