• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri jela koja možete da pripremite od barenih jaja

Autor Maja Gašić

Iskoristite ostatak uskršnjih jaja da napravite odlične specijalitete.

 Tri jela koja možete da pripremite od barenih jaja Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/ALLEKO

Uskrs je prošao, kuckali set se jajima, neka ste pojeli, a verovatno vam je poneko i ostalo...

Ukoliko niste sigurni kako da ih iskoristite, evo ideje! Ova tri savršena jela priprmaju se s barenim jajima.

1. Mleveno meso u testu

Sastojci:

Testo:

400 g glatkog brašna

so  

30 g svežeg kvasca

2-3 dl ulja

2 dl mleka

1 jaje

Fil:

2 kašike ulja

135 g crnog luka

300 g mešanog mlevenog mesa

100 ml mineralne vode

200 g paradajza

so

biber

1 kašičica mlevene crvene paprike

1 kašičica začina C

1 kriška hleba

6 jaja

25 g kiselih krastavčića

Priprema:

Fil: Na ulju propržiti iseckan luk. Dodati mleveno meso, 50 ml mineralne vode, iseckan paradajz i sve začine, pa dinstati na srednjoj vatri dok tečnost ne ispari. Ostaviti da se ohladi. U posudu staviti iseckan hleb, 1 jaje i 1 belance, iseckane krastavčiće i ostatak mineralne vode. Ostaviti da se hleb natopi, pa izgnječiti u kompaktnu smesu. Dodati mleveno meso i promešati. Preostala cela jaja obariti i oljuštiti. Testo: Pripremiti kvasac da se digne. U brašno staviti kvasac i ostale sastojke (bez belanceta) i zamesiti testo. Ostaviti na toplom da se diže. Razvući na pravougaonik debljine 1 cm (visine kalupa za pečenje). Testo premazati belancetom, staviti fil, rasporediti cela jaja i uviti u rolat. Premazati preostalim žumancetom i peći na 200 stepeni C, otprilike 30-40 minuta.

2. Neobične palačinke

Sastojci:

125 g integralnog brašna 

75 g pšeničnog brašna 

1 kašičica soli 

½ praška za pecivo

2 jajeta 

225 ml mleka 

2 kašike maslinovog ulja

170 ml mineralne vode 

Fil:

2 praziluka 

1 šargrepa 

1 tikvica 

2 čena belog luka

25 ml belog vina

2 grančice sveže majčine dušice

1 veza peršunovog lista 

200 g rikote

so

biber

začin C

muskatni oraščić

12 tvrdo kuvanih jaja

Priprema:

Pomešati obe vrste brašna sa praškom za pecivo. Umutiti jaja sa malo soli, pa naizmenično dodavati mešavinu od brašna i mleko. Dodati maslinovo ulje i mineralnu vodu, promešati i staviti u frižider na pola sata. Ispeći 8 debljih palačinki. Fil: Na malo maslinovog ulja propržiti iseckan praziluk, pa mu dodati narendanu šargarepu. Posoliti i kratko pržiti, pa dodati iseckanu tikvicu i usitnjen beli luk. Čim beli luk zamiriše, dodati vino, začin C i biber. Dadati iseckanu majčinu dušicu, pa dinstati dok sva tečnost ne ispari. Na kraju dodati iseckan peršun, skloniti s vatre i ohladiti. Dodati rikotu i muskatni oraščić. Dobro pomešati. Filom premazati palačinke i na svaku staviti po tri polovine tvrdo kuvanih jaja (poprečno presečenih). Pažljivo urolati i služiti uz kašiku fila.

3. Šarena pita 

Sastojci:

Testo:

400 g brašna

1 ½ kašičica praška za pecivo 

200 g hladnog putera 

2 manja jajeta

60 ml mleka

Fil:

6 tvrdo kuvanih jaja

500 g šunke

150 g kiseliha krastavčića

230 g kačkavalja 

2 dl kisele pavlake

600 g čeri paradajza

Ostalo:

2 jajeta

malo mleka

Priprema:

U brašno pomešano sa praškom za pecivo dodati puter isečen na listiće, jaja i mleko. Umesiti glatko testo, oblikovati loptu, pa ga uviti u providnu foliju. Držati u frižideru pola sata, sat. Krastavčiće, kačkavalj i šunku iseći na kockice, dodati pavlaku i dobro izmešati. Testo podeliti na dva dela i razvući dve okrugle kore, veličine kalupa (prečnika 28 cm). Jednu koru položiti u kalup i izvući ivice. Naneti pola fila, pa rasporediti cela  tvrdo kuvana jaja (prethodno oljuštena). Naneti ostatak fila, pa poklopiti drugom korom i spojiti ivice. Premazati umućenim jajima sa malo mleka, pa peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni C, otprilike pola sata. Desetak minuta pred kraj pečenja, po vrhu pite rasporediti čeri paradajz.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop