Iskoristite ostatak uskršnjih jaja da napravite odlične specijalitete.
Uskrs je prošao, kuckali set se jajima, neka ste pojeli, a verovatno vam je poneko i ostalo...
Ukoliko niste sigurni kako da ih iskoristite, evo ideje! Ova tri savršena jela priprmaju se s barenim jajima.
1. Mleveno meso u testu
Sastojci:
Testo:
400 g glatkog brašna
so
30 g svežeg kvasca
2-3 dl ulja
2 dl mleka
1 jaje
Fil:
2 kašike ulja
135 g crnog luka
300 g mešanog mlevenog mesa
100 ml mineralne vode
200 g paradajza
so
biber
1 kašičica mlevene crvene paprike
1 kašičica začina C
1 kriška hleba
6 jaja
25 g kiselih krastavčića
Priprema:
Fil: Na ulju propržiti iseckan luk. Dodati mleveno meso, 50 ml mineralne vode, iseckan paradajz i sve začine, pa dinstati na srednjoj vatri dok tečnost ne ispari. Ostaviti da se ohladi. U posudu staviti iseckan hleb, 1 jaje i 1 belance, iseckane krastavčiće i ostatak mineralne vode. Ostaviti da se hleb natopi, pa izgnječiti u kompaktnu smesu. Dodati mleveno meso i promešati. Preostala cela jaja obariti i oljuštiti. Testo: Pripremiti kvasac da se digne. U brašno staviti kvasac i ostale sastojke (bez belanceta) i zamesiti testo. Ostaviti na toplom da se diže. Razvući na pravougaonik debljine 1 cm (visine kalupa za pečenje). Testo premazati belancetom, staviti fil, rasporediti cela jaja i uviti u rolat. Premazati preostalim žumancetom i peći na 200 stepeni C, otprilike 30-40 minuta.
2. Neobične palačinke
Sastojci:
125 g integralnog brašna
75 g pšeničnog brašna
1 kašičica soli
½ praška za pecivo
2 jajeta
225 ml mleka
2 kašike maslinovog ulja
170 ml mineralne vode
Fil:
2 praziluka
1 šargrepa
1 tikvica
2 čena belog luka
25 ml belog vina
2 grančice sveže majčine dušice
1 veza peršunovog lista
200 g rikote
so
biber
začin C
muskatni oraščić
12 tvrdo kuvanih jaja
Priprema:
Pomešati obe vrste brašna sa praškom za pecivo. Umutiti jaja sa malo soli, pa naizmenično dodavati mešavinu od brašna i mleko. Dodati maslinovo ulje i mineralnu vodu, promešati i staviti u frižider na pola sata. Ispeći 8 debljih palačinki. Fil: Na malo maslinovog ulja propržiti iseckan praziluk, pa mu dodati narendanu šargarepu. Posoliti i kratko pržiti, pa dodati iseckanu tikvicu i usitnjen beli luk. Čim beli luk zamiriše, dodati vino, začin C i biber. Dadati iseckanu majčinu dušicu, pa dinstati dok sva tečnost ne ispari. Na kraju dodati iseckan peršun, skloniti s vatre i ohladiti. Dodati rikotu i muskatni oraščić. Dobro pomešati. Filom premazati palačinke i na svaku staviti po tri polovine tvrdo kuvanih jaja (poprečno presečenih). Pažljivo urolati i služiti uz kašiku fila.
3. Šarena pita
Sastojci:
Testo:
400 g brašna
1 ½ kašičica praška za pecivo
200 g hladnog putera
2 manja jajeta
60 ml mleka
Fil:
6 tvrdo kuvanih jaja
500 g šunke
150 g kiseliha krastavčića
230 g kačkavalja
2 dl kisele pavlake
600 g čeri paradajza
Ostalo:
2 jajeta
malo mleka
Priprema:
U brašno pomešano sa praškom za pecivo dodati puter isečen na listiće, jaja i mleko. Umesiti glatko testo, oblikovati loptu, pa ga uviti u providnu foliju. Držati u frižideru pola sata, sat. Krastavčiće, kačkavalj i šunku iseći na kockice, dodati pavlaku i dobro izmešati. Testo podeliti na dva dela i razvući dve okrugle kore, veličine kalupa (prečnika 28 cm). Jednu koru položiti u kalup i izvući ivice. Naneti pola fila, pa rasporediti cela tvrdo kuvana jaja (prethodno oljuštena). Naneti ostatak fila, pa poklopiti drugom korom i spojiti ivice. Premazati umućenim jajima sa malo mleka, pa peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni C, otprilike pola sata. Desetak minuta pred kraj pečenja, po vrhu pite rasporediti čeri paradajz.