• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnjaci otkrili: Da li smijete jesti crveno meso ako imate visok holesterol

Autor Dragana Božić

Da li crveno meso podiže holesterol?

 Crveno meso loše za holesterol Izvor: Youtube Printscreen/ KALE DZEDAJ IMAM SILU

Mnogi vjeruju da je konzumiranje crvenog mesa direktno povezano sa visokim holesterolom, međutim, stručnjaci kažu da to zavisi od veličine porcije, pripreme i namirnica koje se sa njim kombinuju.

Povišene masnoće mogu da izazovu brojne zdravstvene probleme, od kojih su mnoge veoma ozbiljni, ali problem sa ovom tegobom je što ima teško prepoznatljive simptome. Stanje se otkriva tek nakon analize krvi. Pod visokim holesterolom podrazumijevamo kada su nivoi lipoproteina niske gustine (LDL - odnosno lošeg holesterola) viši od lipoproteina visoke gustine (HDL - odnosno dobrog holesterola), a kao što smo napomenuli, bez ikakvih istaknutih simptoma.

Ukoliko se ne drži pod kontrolom, visok holesterol može vremenom da poveća rizik od moždanog i srčanog udara. Istvoremeno, doktori kažu da ograničavanje unosa alkohola, prestanak pušenja i uzdržavanje od zasićenih i trans masti mogu da pomognu u kontroli nivoa ovih masnoća. I upravo zato se mnogi pitaju da li unosom crvenog mesa samo pogoršavaju već postojeći problem sa holesterolom.

Kako crveno meso utiče na pacijente sa povišenim masnoćama?

Crveno meso je dugo bilo na lošem glasu kad je riječ o zdravlju srca, što se obično povezivalo sa visokim sadržajem zasićenih masti. Međutim, istraživanja pokazuju da nemaju svi ljudi koji jedu, na primjer govedinu, povišen holesterol. Postoje dijelovi crvenog mesa koji imaju daleko manje zasićenih masti i upravo su ti oni koji ne podižu masnoće. Stručnjaci kažu i da kombinovanje sa voćem, povrćem i cijelim žitaricama može da pomogne u kontroli lipida u krvi.

Po jednoj studiji, optimalno bi bilo uključiti nemasnu govedinu u mediteransku ishranu, jer bi nutritivna vrijednost obroka onda bila savršeno izbalansirana - 42 odsto ugljenih hidrata, 17 odsto proteina, 41 odsto masti i 8 odsto zasićenih masti.

Kako visok unos zasićenih masti može da poveća nivo lošeg holesterola, preporuka je da se ograniče porcije. Imajte u vidu i da nemasni komadi govedine sadrže 4,5 grama zasićenih masti u jednoj porciji, a ekstra posni komadi nude 2 grama istih.

MONDO

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop