Krčanje crijeva može da bude znak tegoba, a ne samo gladi.
Krčanje crijeva se uglavnom vezuje za osjećaj da ste gladni. Kada znate da niste jeli cijeli dan, krčanje se javlja kao odbrambeni mehanizam želuca i našeg organizma. Ako se ova prirodna pojava događa nakon jela, znači da se hrana vari ili da vazduh i tečnost prolaze kroz crijeva. Zvukovi znače da dolazi do kontrakcije mišića, čiji je cilj usmjeravanje hrane prema izlaznom otvoru.
Nutricionistkinja Branka Mirković otkrila je za Informer da krčanje crijeva može da bude znak određenih tegoba. "Crijeva imaju svoje zvuke i krčanje. Režanje u stomaku se dešava tokom varenja u tankom i debelom crijevu. Crijeva su šuplja i zvuci često podsjećaju na vodu koja prolazi kroz cijevi", rekla je Branka i dodala da nisu svi zvukovi bezazleni.
"Najčešće je povezano sa kretanjem hrane i tečnosti kroz crijeva, ali i vazduha. Zvuke dijelimo na normalne, hiperaktivne i hipoaktivne. Hipoaktivni zvuci ukazuju da je crijevna aktivnost usporena, a hiperaktivni da je povećana aktivnost crijeva", rekla je Branka i navela kada se nadimanje javlja:
- Ako jedete mnogo različite hrane tokom obroka
- Kod hrane koja je jako začinjena i masna
- Reakcija na intoleranciju na neku vrstu namirnica, gluten, laktozu, neki emulgator ili aditiv koji se nalazi u industrijski obrađenim namnicama
- Učestale i jake tegobe mogu da budu posljedica ili najava ozbiljnijih problema sa crijevima i digestivnim traktom
- Češće se javlja kod žena tokom ciklusa
Ukoliko želite da umirite tegobe nadimanja, ovo je hrana koja može da vam pomogne:
- Pomorandža, bogata je vodom i vlaknima
- Jogurt, posebno sa probiotičkom kulturom, koji umirujuće djeluje na crijeva
- Čaj od đumbira i nane koji umiruju nadimanje stomaka
- Bademi, ali ne više od 10 komada jer smanjuje stomačnu kiselinu
- Cimet kao dodatak u razne čajeve i hranu
- Šargarepa, krompir, bijela testenina, kinoa, proso
- Piletina
- Kuvana ovsena kaša
- Kuvani pirinač
- Jaja
Ako vam crijeva često krče, ovo je hrana koju treba da izbjegavate:
- Hranu prženu u dubokoj masnoći
- Industrijske soseve, prelive i dresinge
- Industrijski obrađenu hranu
- Gazirana pića
- Suhomesnate proizvode koji su jako začinjeni i jako fermentisane sireve
- Razne grickalice, masna peciva, slana i slatka
- Sirovu neobrađenu ili grubo obrađenu hranu
- Prevelik unos hrane sa jakim vlaknima
Ukoliko se tegobe nastave, obratite se gastroenterologu.
(MONDO/Informer)