• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifespace Traveler: Video igra iz Bosne i Hercegovine najbolja na na svjetskom takmičenju

Autor Vesna Kerkez

Video igra "Lifespace Traveler" koju je kreirao Dino Trnka iz Bosne i Hercegovine osvojila je prvo mjesto na svjetskom takmičenju Game Development World Championship 2022, u kategoriji za najbolju video igru nezavisnih programera po izboru publike.

 igra Lifespace Traveler pobjednik Game Development World Championship 2022 Izvor: Promo

Prema riječima organizatora, ovo je kategorija u kojoj je konkurencija bila najveća i u kojoj je bilo najteže pobijediti. Međutim, ulaskom u Top 10 Trnkina video igra, koja je nastajala četiri godine, dobila je veliku pažnju javnosti zahvaljujući čemu je donijela pobjedu u Bosnu i Hercegovinu.

"Lijep je osjećaj nakon svega. Konkurencija je bila jaka, posebno u kategoriji u kojoj sam se ja prijavio. Veoma mi je drago, iz više razloga. Prvo što će mi ova pobjeda omogućiti veću vidljivost za samu igru. Takođe i same nagrade, pa i putovanje u Finsku, kada ću biti u prilici da posjetim kompaniju koja se bavi razvojem video igara. To je potvrda da je moguće uspjeti i sa ovakvim projektom, koji sam samostalno radio četiri godine. Sve ovo je odskočna daska, jer želim se i dalje usavršavati", kazao je Trnka.

Izvor: Promo

Nagrada će omogućiti Dini posjetu najboljim finskim kompanijama koje se bave kreiranjem video igara te licence za različite softverske pakete.

Inače, riječ je o cyberpunk akcionoj igri punoj uzbuđenja, jednostavnoj za naučiti, ali izazovnoj za savladati. Igra zahtijeva brze reflekse, strpljenje i koncentraciju. Zbog toga je namijenjena igračima koji žele testirati svoje reflekse u brzim i nepredvidivim izazovima dok otkrivaju tajne mračnog distopijskog svijeta.

"Želim da ljudi uživaju igrajući moje video igrice, kao što ja uživam u onima koje je neko drugi kreirao", kazao je Trnka.

Ova igra biće dostupna javnosti na platformi Steam krajem juna 2023. godine.

Inače Game Development World Championship 2022 ili skraćeno GDWC je otvoreno, svjetsko takmičenje u razvoju igara čiji je cilj isticanje novih talenata u usponu. Takmičenje se održava već 10 godina i na istom je sudjelovalo više od 25.000 programera iz 145 različitih država, a samo u 2022. godini učestvovalo je više od 3600 prijavljenih igara. Do sada su podijeljene nagrade u vrijednosti od više od pola miliona dolara.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS