• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravite previše grešaka prilikom rada na računaru? Možda je brzina kursora problem

Autor Ilija Baošić

Da li vam djeluje da niste precizni prilikom upravljanja kursorom miša na računaru? Možda je do brzine kursora - evo kako da je promijenite.

 Kako promijeniti brzinu kursora miša Windows Izvor: Unsplash

Bez obzira na to da li računar koristite za posao ili za zabavu, ukoliko nemate preciznu i laku kontrolu nad kursorom (strelicom na ekranu), češće ćete praviti greške, trošićete više vremena i bespotrebno ćete se nervirati.

Kursorom možete upravljati na dva načina: pomoću miša ili putem specijalne površine osjetljive na dodir, koja se zove "touchpad", a koju najčešće koriste vlasnici laptop računara. Ukoliko primjećujete da je kursor na ekranu vašeg računara previše brz ili previše spor, zbog čega ga je teško precizno navoditi, dobra vijest je da vas samo nekoliko klikova deli od rješenja, jer ćete iz redova koji slijede naučiti kako da podesite brzinu kursora miša na laptopu ili desktop računaru.

Windows operativni sistem nudi opcije za fino podešavanje brzine kursora, bez obzira na to da li koristite miša ili touchpad. Do ovih opcija se jednostavno dolazi i lako se koriste, tako da će se i manje iskusni korisnici snaći bez po muke.

Na računarima se mnoge stvari mogu uraditi na više načina, a to je slučaj i sa podešavanjem brzine kursora miša.

Prvi i vjerovatno najjednostavniji način je da u "Windows Settings" meniju pronađete podešavanja vezana za miša ili touchpad i da jednostavnim pomjeranjem "klilzača" povećate odnosno smanjite brzinu kursora.

Prvi način: Windows Settings

1. Kliknite na takozvano "Start" dugme (1), a zatim kliknite na "Settings" tj. na sliku zupčanika (2).

Izvor: Iskustva & Preporuke

2. U "Windows Settings" prozoru kliknite na "Devices".

Izvor: Iskustva & Preporuke

3.1.Ako koristite miša, sa leve strane kliknite na "Mouse" (1), a zatim pomjerajte "Cursor speed" klizač (2). Da biste usporili kretanje kursora, pomerite klizač ulevo. Da biste ubrzali kretanje kursora, pomjerite klizač udesno.

Izvor: Iskustva & Preporuke

3.2.Ako koristite touchpad, sa lijeve strane kliknite na "Touchpad" (1), a zatim pomjerajte "Change the cursor speed" klizač (2). Da biste usporili kretanje kursora, pomjerite klizač ulevo. Da biste ubrzali kretanje kursora, pomjerite klizač udesno.

Izvor: Iskustva & Preporuke

Drugi način: Control Panel

1. Kliknite na "Search" polje (1) koje se nalazi odmah do "Start" dugmeta i ukucajte riječ "control" (2), a zatim kliknite na stavku "Control Panel" koja će biti prikazana na vrhu liste.

Izvor: Iskustva & Preporuke

2. Kliknite na padajući meni "View by" (1) i odaberite stavku "Large icons" (2).

Izvor: Iskustva & Preporuke

3. Kliknite na ikonicu "Mouse".

Izvor: Iskustva & Preporuke

4. Kliknite na jezičak "Pointer Options" (1) i nakon toga podesite brzinu kursora pomjeranjem klizača u sekciji "Select a pointer speed" (2). Da biste usporili kretanje kursora, pomjerite klizač ulijevo. Da biste ubrzali kretanje kursora, pomjerite klizač udesno.

Izvor: Iskustva & Preporuke

5. Kada pronađete brzinu koja vam odgovara, potvrdite svoj izbor klikom na dugme "OK".

Treći način: DPI dugme na mišu

Pojedini miševi, pogotovo oni namijenjeni gejmerima, na sebi posjeduju takozvani DPI taster. Šta je DPI i čemu služi DPI taster?

DPI je skraćenica od Dots Per Inch (tačaka po inču), a DPI vrijednost je broj koji označava za koliko će se tačaka na ekranu pomjeriti kursor ukoliko miša pomerite za jedan inč tj. za 2,54 cm. Primjera radi, ako je DPI vrijednost podešena na 1200, to znači da će pomjeranje miša za jedan inč pomjeriti strelicu za tačno 1200 tačaka na ekranu.

Što je DPI vrijednost manja, to će se strelica miša sporije kretati - i obrnuto.

Miš, tačnije njegov senzor koji registruje pokrete, ima svoju minimalnu i maksimalnu DPI vrijednost - npr. od 400 do 4.000. DPI taster je uglavnom koncipiran tako da pri svakom pritisku poveća DPI vrijednost za određeni broj. Kada dostignete maksimalnu DPI vrijednost, ponovnim pritiskom na DPI taster ćete ponovo krenuti od najniže vrijednosti i tako ukrug.

Postoje i miševi koji na sebi imaju dva DPI tastera - jedan za promjenu DPI vrijednosti naniže i jedan za promjenu DPI vrednosti naviše.

DPI taster je zaista zgodan i praktičan način da podesite brzinu kursora miša jer omogućava da to uradite “u letu” tj. u toku rada, bez potrebe da ulazite u opcije za podešavanje miša. U zavisnosti od modela miša, ovaj taster je najčešće pozicioniran odmah iza točkića za skrolovanje ili, nešto ređe, na bočnoj stranici, u zoni palca. Kod miševa čiji se tasteri mogu programirati ćete najvjerovatnije pronaći i mogućnost da neki od dodatnih tastera podesite tako da funkcioniše kao DPI taster.

Izvor: Unsplash

Šta ukoliko i dalje ne možete da pronađete optimalnu brzinu kursora miša?

Ukoliko ni povećavanjem ni smanjivanjem brzine niste uspjeli da podesite kursor miša tako da vam u potpunosti odgovara, postoji mogućnost da vaš miš ima neku karakteristiku koja vam ne odgovara tj. koja vam smeta u radu. To može biti neka elektronska karakteristika, kao što su hardverska akceleracija ili kvalitet senzora pokreta, pa čak i sam oblik miša.

Kako biste saznali da li i drugi korisnici istog miša imaju iste primjedbe, najbolje je da svoj model miša pronađete na Iskustva & Preporuke sajtu i pročitate recenzije, ocjene, iskustva i preporuka za miševe koje su napisali drugi korisnici. Takođe, možete napisati i svoju recenziju kako biste drugima olakšali izbor pri kupovini.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS