• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ilon Mask organizuje automobilske trke na Mjesecu

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Da li biste vi gledali trku na Mjesecu?

 Ilon Mask organizuje automobilske trke na Mjesecu Izvor: Mondo / MoonMark / YouTube / Printscreen / Tesla

Startap (firma u svom najranijem, nultom periodu razvoja) po imenu Moon Mark planira da na Mjesec pošalje dva trkačka automobila na daljinsko upravljanje.

Cilj je da se održi prva trka na Mjesecu, a projekat je podržala i kompanija SpaceX, čiji je vlasnik Ilon Mask, budući da će vozila do Mjeseca stići uz pomoć rakete Falcon 9.

Možda će vas zanimati:

Očekuje se da trkački tovar do Zemljinog satelita stigne u oktobru 2021. godine, a u konstrukciji vozila učestvuje i kompanija Intuitive Machines, čiji osnivači tvrde da bi uskoro mogla da postane prva privatna firma koja će stići do Mjeseca. Vozila će se spustiti u oblast Oceanus Procellarum, veliku ravnicu koja je ocijenjena kao pogodna za trku.

Raketa će u kosmos ponijeti oko 100 kilograma tereta, a vozila zauzimaju tek 5% od toga. Ostatak tovara pripada agenciji NASA i dio je Commercial Lunar Payload Services (CLPS) programa, koji postavlja temelje za povratak astronauta na Mjesec 2024. godine.

U dizajniraju trkačkih formula učestvuje i šest timova koji su sastavljeni od srednjoškolaca, a za planiranje trkačke staze zadužen je Herman Tilke, ekspert koji je na Zemlji kreirao veliki broj automobilskih trkališta. Ilon Mask je veliki broj puta istakao kako bi volio da posjeti svemir, o tome je i veoma emotivno pričao.

Treba istaći i da će legendarni dizajner automobila Frenk Stifenson pomoći upravo u onome što zna najbolje. Mi ćemo vam nabrojati neke od njegovih kreacija, ali i one gde je imao dosta udjela, a vjerujemo da ćete sigurno prepoznati neki model: Ferrari 612 Scaglietti, F430, FXX, pa onda BMW X5 i MINI Cooper, dalje ide Fiat 500, Punto, Bravo, potom Maserati MC12, GranSport, Quattroporte, GranTurismo i mnogi drugi automobili. Nema sumnje da će onda trka na Mjesecu biti sa stilom!

Trkanje automobilima na mesecu (MobIT)
Izvor: Known Unknowns
Ilon Mask o sletanju na Mesec (MobIT)
Izvor: Dr. Infographics

Da li biste vi gledali trku na Mjesecu?

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

(Mondo / PC Press

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS