• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako imate Android, odmah ga ažurirajte! Nažalost, nekim modelima nema pomoći...

Autor Vesna Kerkez

Google upozorava Android korisnike na kritične greške koje dozvoljavaju hakerima da pristupe uređaju potencijalne žrtve!

 Ako imate Android, odmah ga ažurirajte! Nažalost, nekim modelima nema pomoći... Izvor: Mondo / YouTube/ Printscreen/ Greatness in You

Korisnici Android telefona moraju što prije da instaliraju najnoviju sigurnosnu zakrpu kako bi se što zaštitili od opasnih bagova, otkriva Google.

Sigurnosna zakrpa je stigla, ona popravlja čak 43 greške Android telefona, a među bagovima koje je Google popravio su i dvije ranjivosti koje je ta kompanija klasifikovala kao kritične!

Možda će vas zanimati:

Proizvođači Pixel telefona ističu da ovi napadi mogu da dozvole hakerima da pokrenu opasne kodove na uređaju preko daljinskog upravljanja. U posljednjem saopštenju Android Security Bulletin, Google je otkrio: "Najteži od ovih problema je kritična sigurnosna ranjivost unutar sistemske komponente koja bi mogla da omogući napadaču da iskoristi posebno izrađen prenos za izvršavanje proizvoljnog koda u kontekstu privilegovanog procesa".

Drugi kritični problem kojeg je Google popravio, se ticao trajnog onemogućavanja usluga. Obe sigurnosne mane su popravljene na Android 8.0, 8.1, 9, 10 i 11operativnim sistemima! Ipak, postoji grupa telefona koja neće moći da iskoristi beneficije novih sigurnosnih zakrpa.

Posle tri godine podrške, Google Pixel 2 je dobio posljednju zakrpu, ističe Android Central. U decembru su telefoni Pixel 2 i Pixel 2 Xl dobili posljednje ažuriranje. Sljedeći Pixel telefoni koji će izgubiti podršku su Pixel 3 i Pixel 3XL, to će biti u oktobru 2021. godine.

Podrška za Android mobilne telefone uglavnom traje tri godine, ali se očekuje da Snapdragon 888 čipset produži životni vijek budućih uređaja. Kompanije Samsung, Nokia i OnePlus će najvjerovatnije među prvima izbaciti najnovije zakrpe, ukoliko nemate te telefone, preostaje vam da svakodnevno provjeravate da li je stigla nova verzija na vašem uređaju! 

(Mondo / Digitalinformationworld)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS