• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tvorac interneta razočaran: Nije ispalo kako je želio, preuzima stvari u svoje ruke

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Staće na put tehnološkim gigantima koji iskorišćavaju korisnike!

 Tvorac interneta razočaran: Nije ispalo kako je želio, preuzima stvari u svoje ruke Izvor: Mondo/ YouTube/ Printscreen/ TED

Prije tri decenije, Tim Berners-Li je napravio World Wide Web, u narodu poznatiji kao internet!

Dok su drugi postali internet milijarderi, Berners-Li je radio sve u svojoj moći kako bi se internet razvio u alatku koja će pomoći ljudima da se povežu i da dijele informacije.

Ovaj šezdesetopetogodišnjak vjeruje da je online svijet zastranio od njegovih ideala, da je previše moći i previše ličnih podataka u igri, te da tehnološke kompanije kao Google i Facebook iste koriste, ali nije želio da ih imenuje.

On ističe da su to postale platforme za nadgledanje, kao i "čuvari vrata" za inovacije. Iako su regulatori istakli istu zabrinutost, te se pred tehnološkim kompanijama nalaze oštrija pravila u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, Berners-Li smatra da treba da se zauzme drugačiji pristup. Ističe da je rješenje da se da veća individualna moć korisniku! Cilj je kako sam kaže "da se napravi internet koji sam originalno želio!"

PODS ili skladište ličnih online podataka je ključni sastojak ka rješavanju ovog problema. Ideja je da svaka osoba može da kontroliše svoje podatke, kao što su posjećene stranice, kupovina kreditnom karticom, rutina treninga, muzika koja se sluša, te da se one nalaze u individualnom sefu podataka, koji bi se nalazio na nekom od servera. Kompanije bi mogle da dobiju pristup tim podacima jedino uz dozvolu, putem bezbjednosnog linka za određenu radnju kao što je obrada zahtijeva za pozajmicu ili prikazivanje personalizovanih oglasa.

Ovakva vizija Bernersa-Lija onemogućava tehnološkim kompanijama da prikupljaju i stalože korisnikove podatke. Zbog toga je pokrenuo i open-source projekat koji nosi naziv Solid, te je osnovao kompaniju Inrupt zajedno sa Džonom Brusom koji ima pet uspješnih start-up projekata iza sebe! "Ovdje se radi o stvaranju tržišta" - istakao je Berners-Li.

U novembru su predstavili svoje softver servere za preduzeća i vladine agencije. Inicijalni poslovni model ove kompanije je da naplaćuje naknadu za korišćenje, odnosno licencu, komercijalnog softvera koji koristi Solid open-source tehnologiju, a koja ima pojačanu sigurnost, kao i alatke za razvijanje i upravljanje. Do sada su skupili oko 20 miliona dolara.

Inrupt se kladi na to da će vjerodostojne organizacije podržati ovaj projekat. PODS će biti besplatan za korisnike, a ukoliko ovaj koncept zaživi, vjerovatno će imati malu cijenu ili biti besplatan servis, te će nalikovati na uslugama elektronske pošte. Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije sarađuje sa Inrupt na pilot projektima, pacijenti sa demencijom imaju svoje PODS u kom se nalaze lični podaci prikupljeni uz odobrenje pacijenta ili ovlašćenog rođaka, u suštini dođe kao električni zdravstveni karton. Ti PODS-ovi mogu ukazati kakva je pomoć potrebna pacijentu, od vezivanja pertli, do toga kakvu muziku voli da sluša kad je uznemiren, a svi ti podaci bi mogli biti preuzeti iz uređaja kao što su Apple Watch ili Fitbit...

Dati moć korisniku da kontroliše svoje podatke je želja Bernersa-Lija koji smatra da će nova pravila natjerati preduzetnike, inženjere i investitore da pogledaju ideje za nove proizvode i servise, kao što su to oni uradili sa internetom. Dugoročan cilj je decentralizovano tržište koje je napajano ličnom osnaživanju i saradnjom: "Krajnja vizija je veoma moćna!". Postoje i ljudi koji su skeptični oko njegove vizije: "Niko neće da polemiše oko direkcije. On je na pravoj strani istorije, ali postavlja se pitanje da li će upaliti to na čemu radi!" - ističe Liam Broza, osnivač internet pregledačaLifeScope.

Pred Inrupt kompanijom je niz tehnoloških izazova, ali "nijedan nije težak kao otići do mjeseca" - ističe Brus Šnejer, šef sigurnosti u kompaniji Inrupt i stručnjak za privatnost i sigurnost.

"Ova tehnologija može da otključa veliku količinu inovacija, potencijalno može postati nova platforma kao što je to iPhone uradio u svijetu smartfona. Imamo dobre šanse da promijenimo kako internet funkcioniše. Tim je to već uradio!" - zaključuje Šnejer.

Šta vi mislite, da li će uspeti?

(Mondo / The New York Times)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS