• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više svega za manje para: 5 boljih kamera, sjajan dizajn, jači hardver i dve generacije Android ažuriranja (FOTO, VIDEO)

Autor Vesna Kerkez

Pogledajte šta sve nudi prvi HMD Global telefon dostupan kod nas ove godine.

 Više svega za manje para: 5 boljih kamera, sjajan dizajn, jači hardver i dve generacije Android ažuriranja (FOTO, VIDEO) Izvor: MONDO / Nokia

Nokia 5.4 je jedan od najljepših uređaja svoje klase, za to imamo dokaze u galeriji slika!

Izgleda fantastično i futuristički u plavoj i ljubičastoj boji s prepoznatljivim kamerama u kružnom isječku sa zadnje strane, što ga odmah izdvaja od konkurencije tog cjenovnog ranga i dokazuje da HMD Global zaista želi osim da poštuje Nokia tradiciju, korisnicima nudi nešto sasvim drugačije.

Možda će vas zanimati:

Dizajn je inspirisan polarnom svjetlošću (Aurora Borealis) i prepoznatljivim nordijskim uticajem, a kućište je napravljeno od kompozitnog polikarbonata, koji je sa zadnje strane poliran do visokog sjaja i ima 3D efekat nazubljenosti. Zbog neobičnog izgleda, koji prate relativno moćne opcije za ovu klasu, HMD Global je nazvao ovaj telefon “dijamantom među modernim telefonima“.

Nokia 5.4 košta 207 evra u slobodnoj prodaji, a već je dostupan i u paketima operatora po cijeni od jednog dinara, a novi telefon dolazi sa unapređenim karakteristikama, koje su korisnici Nokia 5.3 uređaja iz 2020. godine voljeli. Nokia 5.4 stiže sa zalijepljenom zaštitom preko ekrana, a u prodaji će biti i brzi punjač od 18 vati, koji može da zamijeni onaj od 10 vati, koji se isporučuje u pakovanju.

Ekran je, makar što se rezolucije tiče najslabija tačka, IPS LCD, HD+, odnosno rezolucije 720 x 1.560 piksela i to je jedina zamjerka, koju bismo mogli da imamo na njega, jer se u klasi već odavno prodaju Full HD uređaji. Ipak, tim HMD Global-a pažljivo je analizirao potrebe korisnika i u odnosu na njih riješio da bi Full HD ekran bio nepotrebno trošenje resursa, a uticao bi i na performanse i cijenu, pa su ostali pri HD+ izboru. Dijagonale je 6,4 inča (16, 25 centimetara), odnosa stranica 19:5.9 i osvetljen sa do 400 nita. Ima poboljšan odziv na komande i osvježavanje od 60 Hz, a zahvaljujući hardveru odličan je za igranje igara.

Nokia 5.4 ima Qualcomm Snapdragon 662 čipset, 4 GB + 64 GB memorije, uz microSD podršku za kartice do 512 GB i Dual SIM sa dve nano SIM kartice. Softver je Android 10, koji će u Q1 2021. godine biti nadograđen na Android 11, a potom i na Android 12 kad za to dođe vrijeme. Uz to stiže i tri godine mjesečnih Google i drugih ispravki i zakrpa za Android One program, kojem i ovaj model pripada. Nova Nokia ima i treću generaciju AI mogućnosti, koje doprinose pametnijoj optimizaciji autonomije, unapređenju korišćenja telefona tokom vremena i kvalitetnijem multitasking radu.

Kamere su na zadnjem dijelu čak četiri. Primarna ima rezoluciju od 48 MPx i Quad Bayer tehnologiju za unapređenje kvaliteta fotografija, koja četiri susedna piksela pretvara u jedan veliki dajući slikama više svetla, manje pogrešnih piksela i veću oštrinu. Odmah do nje je tzv. boke kamera rezolucije 2 MPx, koja služi za portretisanje i izračunavanje kadra, a tu su još i ultraširoka kamera rezolucije 5 MPx i makro kamera rezolucije 2 MPx.

Zajednički, sve četiri poleđinske kamere koriste mogućnosti novog procesora za obradu fotografija Spectra 340 ISP, koji omogućava da se slike okidaju bez kašnjenja - onog trenutka kad se pritisne ekran ili dugme za okidanje, hvata se isti taj trenutak kamerom. Osim toga, kamera ima stabilizaciju kadra, snima video Full HD rezolucije pri 60 fps i koristi Nokia tehnologiju snimanja OZO AUDIO zvuka stereo kvaliteta. Dalje, kad je o snimanju sadržaja reč, korisnicima je na raspolaganju novi Cinema režim. Ova funkcija snima 24 fps (standard filmske industrije) i omogućava snimanje sadržaja u bioskopskom formatu od 21:9. Kad je snimak završen, opcije profesionalne korekcije boja mogu da obezbijede unapređen, kako Nokia tvrdi “holivudski izgled“ snimljenim video klipovima.

Selfi kamera je ugnežđena u mali otvor sa lijeve strane ekrana i koristi se za, osim selfi fotografisanje, i za otključavanje telefona skeniranjem lica. Njena rezolucija je 16 megapiksela i podržava portrete i Full HD video snimanje.

Baterija kapaciteta 4.000 mAh optimizovana je tako da traje do dva dana bez punjača, a na raspolaganju će biti i nekoliko novih punjača, koji se kupuju posebno i automobilskih dodataka, koji omogućavaju duže i bolje iskorišćenje telefona i na putu. Nokia 5.4 telefon ima NFC podršku za plaćanje kroz Bluetooth v4.2, omogućava mrežne servise do LTE (VoLTE) konekcije, ima Wi-Fi 2,4 GHz bežičnu vezu, GPS/AGPS, GLONASS, BDS, Galileo opcije za pozicioniranje, USB Type C (2,0) i 3,5 milimetara priključak za slušalice. Naravno, tu je i FM radio, kojem slušalice služe i kao antena.

Osim unapređenog Android sistema i sjajnog dizajna, možete da računate i na aplikaciju Google Assistant, koja će vam pomoći kad god vam je to potrebno, samo recite “Hey Google!“ pritiskom na tome namijenjen taster. Naravno, biće to prilika i da vježbate engleski jezik, jer Google Assistant još uvijek nije dostupan na našem jeziku.

Nokia 5.4 već je u prodaji u regionu, a uskoro će se pojaviti i Nokia 1.4, koji je nedavno najavljen, a pripada Android Go seriji telefona.

Kako vam se sviđa prvi Nokia telefon u 2021. godini?

Nokia 5.4 video (MobIT)
Izvor: Nokia Mobile

(MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS