• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguće povećanje cijena: RAM će koštati i do 30 posto više?

Autor Dušan Volaš

Loše vrijeme za pravljenje računara!

 računarske komponente cijena ram memorija hard disk ssd Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Harrison Broadbent

Ukoliko ste imali želju da napravite svoj računar, vjerovatno ste primetili da su se cijene računarskih komponenti značajno povećale u prethodnih godinu dana.

Može se reći da su RAM, hard diskovi i SSD-ovi jedine računarske komponente čije cijene nas neće "natjerati na plač", a sada se sve više govori i o njihovom poskupljenju.

Grafičke karte kao što su nVidia RTX 3080 ili Radeon RX 6800 se mogu naći i po četiri puta većoj cijeni nego po kojoj se ove GPU komponente prodaju u maloprodaji. I mnogo slabiji modeli se mogu naći po duplo većoj cijeni, a još uvijek nema naznaka kada će se tržište stabilizovati.

Kako prenosi Trendforce, cijena RAM-a će se povećati od 23 do 28%, na prijmer 16 GB G.Skill TridentZ DDR 3200 RAM će tako poskupjeti sa 114 dolara na 146 dolara, ističe Techradr. Navodno će cijene početi da rastu već od drugog kvartala 2021. godine (uveliko smo u njemu), ali da ćemo iste tek osjetiti za nekoliko mjeseci kada ti proizvodi izađu u prodaju.

Ovo povećanje se tiče samih DRAM modula, što znači da će i ostali uređaji biti pogođeni ovom krizom, od grafičkih kartica, laptopova, pa čak telefona i automobila. Jedan od razloga što će poskupjeti je taj što je i dalje ogromna potražnja za laptopovima, kako prenosi PC Gamer mnogima će isti biti potrebni za rad od kuće, itd... 

Ovi izvještaji napominju da će proizvođači ovih komponenti moći da zadovolje 50% laptop narudžbina u drugom kvartalu, zbog poteškoća nabavljanja svih dijelova. Nije prvi put da RAM prolazi kroz povećanje i smanjivanja cijene, prošle godine je zabeležen spor rast istih. Ipak, ukoliko se zaista obistine ove tvrdnje, to će biti najveći rast cijene RAM-a još od 2018. godine.

Iako su AMD i nVidia najavili pre nešto više od dva mjeseca da će ova nestašica proći do ljeta 2021. godine, mi smo skeptični po tom pitanju. TrendForce napominje da je "stopa vakcinacije ostala relativno niska širom svijeta", što će uticati na samu proizvodnju, ali i isto tako i na potražnju uređaja kao što su laptopovi. Nije ni čudo što se veliki proizvođači računarskih komponenti okreću laptopovima!

Šta vi mislite o navodnom poskupljenju?

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS