• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stižu poboljšanja: Novi premijum Android telefoni će biti i do 30% brži u odnosu na sadašnje modele

Autor Miloš Delević

I jeftiniji uređaji će dobiti značajna poboljšanja kada su u pitanju performanse, ali će se voditi računa i o efikasnosti i sigurnosti telefona.

 arm cpu cortex mali čipovi qualcomm performanse pametnih telefona Izvor: YouTube / Printscreen / Marques Brownlee

Kompanija ARM koja pravi procesore koje koriste kompanije (kao što su Qualcomm i Apple) u proizvodnji čipova, objavila je nove CPU modele izrađene u Arm v9 arhitekturi. 

Njihovi novi procesori su Cortex-X2, Cortex-A710 i Cortex-A510.

Arm Cortex-X2 CPU je nasljednik Cortex-X1 jezgra, koji je bi deo Cortex-X programa čiji je zadatak da pomogne kompanijama da naprave diferencirane i prilagođene proizvode za specifične upotrebe, a performans im je bio prioritet umjesto da se teži balansu performansi, snage i površine (PPA), što je ograničenje koje donekle limitira Cortex-A jezgra. Ta kompanija obećava bolji performans Cortex-X2 za 16% u odnosu na X1.

Cortex-X1 se pokazao veoma uspešnim za Snapdragon 888 čipset. Sledeći na redu je prvi Arm v9 "big" CPU, koji nosi naziv Cortex-A710. U pitanju je CPU srednje klase koji obećava 10% bolji performans i 30% bolju efikasnost u poređenju sa Cortex-A78. ARM je objavio i novo "LITTLE" jezgro visoke efikasnosti, Cortex-A510 koji je za 35% brži nego A55 koji je predstavljen prije četiri godine. Ističu da je idealan za priuštive pametne telefone i satove i da je dobar kao stariji "big" procesori, prenosi PhoneArena.

Ta arhitektura "big-LITTLE" procesora omogućava pametnim telefonima da istovremeno i efikasno izvršavaju zadatke visokog i niskog intenziteta. Kao što to samo ime sugeriše "big" A jezgra nude veći nivo performansi u granicama dizajna, dok "LITTLE" jezgra su za radnje koje se obavljaju u pozadini za šta ne treba puno snage. 

Čipovi bazirani na V9 sa tri-cluster CPU konfiguracijom sličnom čipsetima Samsung Exynos 2100 i Qualcomm Snapdragon 888, (jedno jezgro Cortex-X2 + tri Cortex-A710 + četiri Cortex-A510 jezgra) bi trebalo da dostave 30% veću brzinu u odnosu na trenutno najbolje Android pametne telefone na tržištu. 

Ova kompanija je predstavila i GPU Mali-G710 koji je 20% brži i efikasniji u odnosu na prošlu generaciju, a biće namenjen za nove premijum telefone. Tu su i nešto slabiji modeli Mali-G610, Mali-G510 i Mali G310 koji će se naći u jeftinijim telefonima. 

Tema nove arhitekture nije iznenađujuća, ona obećava bolje performanse, efikasnost, sigurnost, kao i bolje mašinsko učenje i performans veštačke inteligencije. Ostaje da vidimo kako će ARM i partnerske kompanije učiniti čipove još boljim jednom kada ih implementiraju u nove uređaje.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS