• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Windows: Drugačiji interfejs i ikonice, Microsoft sprema nešto sasvim drugačije

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Kompanija Microsoft je najavila da će uskoro podijeliti više informacija o "narednoj generaciji Windows OS". Evo ko će se novim promjenama najviše obradovati!

 Novi Windows: Drugačiji interfejs i ikonice, Microsoft sprema nešto sasvim drugačije Izvor: MONDO / Logitech

Kao što Google ima Google I/O, a Apple WWDCtako i Microsoft održava svake godine Microsoft's Build događaj koji je najpre namijenjen softverskim inžinjerima i veb programerima.

Predsjednik Microsoft-a, Satja Nadela nije mnogo pričao o Windows operativnom sistemu na tom događaju, a za to je imao dobar razlog.

Kako sam Nadela tvrdi, Microsoft će veoma uskoro podijeliti više informacija o "novoj generaciji Windows operativnog sistema". Nisu u pitanju nove velike promjene koje će doći sa Build 2021 verzijom ove nedjelje, već se ta kompanija priprema da detaljno objavi šta je sljedeća stanica za PC operativne sisteme

"Uskoro ćemo podijeliti više informacija o jednom o najvećem ažuriranju Windows-a u protekloj deceniji, a koji će otključati veću ekonomsku mogućnost za programere i kreatore. Nevjerovatno sam uzbuđen zbog sljedeće generacije Windows OS. Naše obećanje vama je ovo: Napravićemo više prilika za svakog Windows programera danas i poželjećemo dobrodošlicu svakom kreatoru koji traži najinovativniju, novu, otvorenu platformu za razvijanje, dijeljenje i monetizovanje aplikacija. Radujemo se što ćemo podijeliti više informacija veoma uskoro" - istakao je Nadela.

Još uvijek nije poznato šta će biti "next-gen Windows", ali ono što se zna je to da Microsoftposljednjih mjeseci radi na novoj prodavnici aplikacija za Windows, kao i na značajnim promjenama korisničkog interfejsa. Nadela je istakao da će promjene u prodavnici pomoći da "otključaju" bolju ekonomiju za programere i kreatore, prenosi The Verge.

Microsoft obično ima naviku da istakne da je u pitanju "Windows 10" kada govori o svom poslednjem operativnom sistemu, što može i da sugeriše da se sprema novi Windows. Ta kompanija je potvrdila prošle nedjelje da je Windows 10X, namijenjen za uređaje sa dva ekrana kao što je Surface Duo, otkazan, i da će sve najbolje stvari se tog OS-a biti dostupne i na glavnoj verziji Windows 10. 

Uveliko je najavljena promjena za korisnički interfejs, a kodno ime je "Sun Valley". Pojavile su se i prve fotografije istog, te se da primijetiti da će ikonice imati novi izgled, dok se spremaju poboljšanja i za File Explorer. Nadjela je najavio da ćemo veoma uskoro dobiti više informacija što može da znači da će uskoro biti novi događaj na kom će predstaviti "next-gen Windows". 

Satja Nadela uvod u Build
Izvor: Microsoft

Šta vi mislite, šta će Microsoft uraditi sa Windows operativnim sistemom? 

(MONDO) 

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS