• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li treba da isključite računar noću: Dolaze ljeto i vrućine, sve što treba da znate

Autor Dušan Volaš

Ukoliko imate naviku da često gasite računar, tako nešto može da naškodi njegovom hardveru, ali i značajno da smanji životni vijek komponentama. Ipak, isto tako računaru može da škodi i činjenica da je stalno upaljen.

 računar-upaljen-ugašen-pc-račun-za-struju-pregrijavanje Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Balkouras Nicos

Postoje zaista legitimni razlozi da ga držite i upaljenim, ali i ugašenim, u nastavku teksta ćemo se osvrnuti na njih, a konačna odluka će biti na vama jer sami morate da procijenite šta vam najviše odgovara u zavisnosti od toga kako koristite računar.

Da li treba da isključite računar svako veče

Sve zavisi kako koristite vaš računar i koliko često. Ukoliko je to svaki dan nekoliko puta dnevno, bolje je da ga ostavite uključenim nego da ga ugasite. Proces paljenja računara značajno utiče na njegov hardver svaki put kada ga upalite. Što mu je potrebno više vremena da se upali, to više nastaju posljedice hardvera. Ako računar koristite svega nekoliko sati, jednom dnevno ili manje, onda je praktičnije da ga isključite prije nego što legnete.

Razlozi zašto da ostavite računar upaljenim

  • Duži životni vijek vašeg računara - Računar koristi nalet energije svaki put kada se ponovo pokrene. Kao što smo napomenuli, proces paljenja utiče na unutrašnje komponente i polako smanjuje njihov životni vijek.
  • Dozvoljava redovnija ažuriranja softvera i skeniranje sistema - Idealno vrijeme da skenirate svoj računar kako bi provjerili da li imate viruse ili druge pošasti je upravo tokom noći. I to ne mislimo samo na upotrebu antivirusa, već i na ažuriranje programa i ostalih rutinskih obaveza koje održavaju moć vašeg računara. Ažuriranja nekad zahtijevaju da se računar restartuje kako bi bio vidljiv efekat, a to se uglavnom dešava automatski.
  • Daljinsko upravljanje - Ukoliko vaš računar koristite kao server, onda mora da bude stalno uključen. 
  • Manje ćete vremena potrošiti - Vašem računaru je potrebno vrijeme da ponovo upali sve programe i podatke ukoliko je prije toga bio potpuno ugašen.

Razlozi da ugasite računar

  • Račun za struju - Kao što je to slučaj sa svakim električnim uređajem i računari koriste električnu energiju, te ne bi bilo na odmet da ugasite svoj kompjuter prije nego što legnete u krevet, ukoliko želite da smanjite račun za struju, ali ne očekujte da ćete "magično" prepoloviti račun.
  • Pregrijavanje računara - Kako slijedi ljeto i vrućine, zagrevanje može značajno da utiče na performans vašeg računara, ali i na njegovu dugotrajnost. Veoma je važno i da vodite računa o sistemu hlađenja i da održavate vaš računar čistim. Sve unutrašnje komponente imaju ograničen životni ciklus, a vi možete da ga produžite tako što ostavite kompjuter da se odmara, odnosno ga ugasite.
  • Tišina - Računari znaju da budu bučni, ventilatori rade non-stop, a nekada ostane uključen i zvuk pa notifikacije znaju da prekinu miran san.

Anketa

Koliko često gasite vaš računar?

  • Gasim ga svaku noć pred spavanje.

    71.43% (5)

  • Držim ga stalno uključenim.

    0% (0)

  • Na svaka dva dana gasim računar.

    0% (0)

  • Znam da ga držim i upaljenim i ugašenim, sve zavisi koliko ga koristim

    28.57% (2)

Koliko često gasite vaš računar?

Rezultati

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS