• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prodaja računara doživjela najveći pad u istoriji

Autor mondo.rs

Tržište računara je u četvrtom kvartalu zabeležilo najveći pad prodaje ikad.

 Pad prodaje računara u svijetu Izvor: Unsplash

Pad prodaje računara je bio očekivan krajem prošle godine, ali sumnjamo da je malo ko mogao da predvidi zapanjujuće brojke koje su analitičarske kompanije prikazale. Gartner i IDC procjenjuju da su isporuke računara pale više od 28% u posljednjem kvartalu 2022. Ova brojka predstavlja najveći pad prodaje koji je Gartner ikada zabilježio, što nije mala stvar, pogotovo ako uzmemo u obzir da izvještavaju o stanju na tržištu računara od 90-ih godina. Ove zapanjujuće brojke znače da je pad prodaje na godišnjem nivou iznosio više od 16%.

Naravno, ovaj pad nije jednako pogodio sve proizvođače. Tri najveća brenda, Lenovo, HP i Dell, pretrpjela su pad isporuka između 29 i 37% u četvrtom tromjesečju u odnosu na prošlu godinu. Pad prodaje Acer kompjutera je pao za 41%, prema Gartner-u, a čini se da je Apple pretrpio najmanji udarac, iako je to značilo da su isporuke giganta iz Kupertina pale za čak 10%.

Zaključak kompanija Gartner i IDC je isti - prodaja računara je porasla u 2021. godini kada su ljudi masovno nastavili da rade od kuće, ali je to interesovanje opalo kada su postepeno počeli da se vraćaju u kancelarije. Pored toga, globalna recesija i ekonomska kriza su oticale na kupovnu moć potrošača, ostavljajući ljude sa manje novca za nove mašine.

Ipak, objavljene brojke, u zavisnosti od konteksta, ne znače da je u 2022. godini prodaja računara bila loša, štaviše, bila je osjetno bolja u odnosu na brojeve koje smo viđali prije pandemije, pa se ovo može smatrati i dobrim rezultatima u "redovnim" okolnostima.

Gartner i IDC sumnjaju da će tržište oporaviti do 2024. godine. Ukoliko proizvođači budu željeli da postižu rekordne rezultate u budućnosti, sviđalo se to njima ili ne, moraće da spuste cijenu svojih uređaja kako bi ponovo zainteresovali kupce.

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS