• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo će potpuno promijeniti performanse pametnih telefona: Stiže novi Samsung čipset sa AMD grafikom

Autor Marko Nešović

Samsung je najavio da će tokom jula predstaviti novi Exynos čipset sa AMD RDNA2 GPU-om. Očekuju se ozbiljne performanse.

 amd grafika u samsung telefonima Izvor: MONDO / Samsung

U nekoliko navrata smo slušali glasove iz Južne Koreje o saradnji kompanija AMD i Samsung, na unapređenju novog Exynos SoC-a, a sada stižu vesti da će Samsung narednog mjeseca objaviti svoj novi čipset koji će imati AMD GPU RDNA2 arhitekture. Ovo bi mogla da bude ozbiljan prekretnica kada je u pitanju arhitektura pametnih telefona, jer je AMD kompanija koja godinama unazad pravi ozbiljno dobre integrisane i diskretne grafike, pa ne očekujemo ništa manje od impozantnih brojki.

Čisto da se razumijemo, razvoj bilo kog dijela pametnog telefona i unapređenje performansi je ne bi predstavljalo veliki problem da ne postoje ograničenja koje se zovu – potrošnja i zagrevanje. Najmanji problem je nasvirati radne taktove za CPU i GPU, ali onda dobijate nešto kao što je Snapdragon 888, koji bez ozbiljnog hlađenja pretvara telefon u pravu malu rernu, kao kod novog ASUS ZenFone 8. AMD je sa svojim APU-ovima pokazao da ume da napravi odlične integrisane grafike koje u razumnim termalnim okvirima imaju izuzetne performanse, pa ne sumnjamo da će derivati nove Zen arhitekture zablistati u novom Samsung mobilnom čipsetu.

Prema informacijama koje su do sada procurile, novi Exynos će koristiti 5 nm 5LPE proizvodni proces, i biće veoma sličan Exynos 2100 čipsetu, sa nešto višim taktovima Cortex X1 jezgara u odnosu na svog prethodnika.

Prvi zvaničnu potvrdu je iznio CEO AMD-a, dr Lisa Su, koja je na Computex sajmu potvrdila da će se njihov GPU naći u novom Samsung SoC-u. Prema najnovijim informacijama, novi čipset je trebao da vidi svjetlo dana u junu, ali je odložen za mjesec dana, pa se nadamo da neće više biti odlaganja i da ćemo uskoro vidjeti sve što novi moćni AMD GPU može u pametnom telefonu.

Prema petom izvoru, performanse mRDNA GPU-a su impresivne iako je frekvencija ograničena i smanjena za 30% od planirane, AMD grafika je značajno bolja od najbolje Mali grafike. Sa druge strane ARM je obećao da će nova Mali grafika imati 20% bolje performanse od trenutno najjače grafike – Mali G78.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS