• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stigao je Windows 11 i biće besplatan: Potpuno novi izgled, poboljšane gejming performanse i Android aplikacije

Autor Miloš Delević

Kompanija Microsoft je zvanično predstavila novi operativni sistem, Windows 11.

 microsoft predstavio windows-11 Izvor: SmartLife / Microsoft

Microsoft je predstavio svoj novi operativni sistem, u pitanju je Windows 11 koji dolazi sa potpuno novim dizajnom.

Ono što se prvo primijeti je to da je Start meni pomjeren i da se sada nalazi tačno na sredini ekrana, dok se oko njega nalaze ikonice ostalih aplikacija.

Lakše nego ikada će korisnici moći da upravljaju i vidžetima koji vas obavještavaju o vremenu, dionicama, vijestima, itd... U pitanju je najveće ažuriranje operativnog sistema još od 2015. godine. CEO te kompanije Satja Nadela ističe da je u pitanju jedan od najvažnijih ažuriranja Windows-a u posljednjoj deceniji. Sredinom juna je Microsoft najavio da će ukinuti podršku za Windows 10 već 2025. godine.

Očito je da je novi Windows dosta toga pozajmio od konkurencije kao što je macOS, Chrome OS, Android i iOS, a Panos Panaj je istakao da je "tim opsjednut svakim detaljem". Windows 11 će podržavati Dark i Light režime rada i donosi lakše upravljanje aplikacijama uz pomoć novog rasporeda koji pamti gdje ste ostavili aplikacije uz pomoć Snap Group layout-a. To će biti veoma korisno za sve one koji planiraju da koriste Windows na više monitora ili uređaja.

Performanse su važna stavka za novi Windows. Iz Microsoft-a ističu da su ažuriranja za 40% manja i efikasnija, te da se ona sada instaliraju u pozadini, što verovatno znači da vas Windows 11 neće stalno podsjećati da je potrebno da ga ažurirate i resetujete. Microsoft će integrisati Microsoft Teams direktno u Windows 11, što najvjerovatnije predstavlja kraj za Skype.

Windows vidžeti i gestovi dodirom su od velikog značaja za novi operativni sistem. Vidžeti su personalizovani i pokretaće ih veštačka inteligencija. Očigledno da je Windows 11 napravljen kako bi se koristio i na mobilnim uređajima/tabletima, na šta ukazuje integracija Android aplikacija uz pomoć Amazon App Store i Microsoft Store prodavnica aplikacija, kao i poboljšano upravljanje dodirom.

Gejming

Bilo je riječi i o PC gejmingu na Windows 11 operativnom sistemu. Auto HDR koji je dostupan na konzolama Xbox Series S/X će biti deo Windows 11, a jednom kada osposobite tu opciju ona će dodati HDR (high dynamic range) u veliki broj igara sa DirectX 11 i DirectX 12 podrškom, ali potrebno je da imate monitor koji podržava HDR.

Microsoft je obećao da će unaprediti Windows 11 i kada su u pitanju performanse i brzina. DirectStorage će biti dostupan na Windows 11, to je još jedna funkcija sa novih Xbox konzola. One zahtijevaju posljednje NVMe drajvere kako bi ubrzale vreme učitavanja igre na Windows 11. Dio novog operativnog sistema će postati i Xbox Game Pass koji sadrži i xCloud što znači da ćete moći da strimijete video igre.

Windows 11 operativni sistem
Izvor: Windows

Da li je besplatan i kakav vam je računar potreban

Korisnici koji posjeduju Windows 10 će moći besplatno da ažuriraju svoj računar na Windows 11, što je bio slučaj i prilikom prelaska sa Windows 7 i 8 na Windows 10. Minimalni zahtjevi za novi Windows 11 su 4 gigabajta RAM-a, 64-bit CPU i 64 GB interne memorije. Ažuriranje će se kao i dosad obavljati preko Windows Update-a.

Anketa

Da li vam se dopada Windows 11?

  • DA, odlično izgleda!

    56% (14)

  • NE, nisam zadovoljan/na!

    44% (11)

Da li vam se dopada Windows 11?

Rezultati

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS