• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve stvari koje Microsoft uklanja iz Windows 11: Šta će vam najviše nedostajati?

Autor Marko Nešović

Microsoft je i zvanično najavio Windows 11, svoj novi operativni sistem. Promijenjen je izgled, dodate su funkcionalnosti, ali je dosta toga i izbačeno.

 šta je sve izbačeno iz windows-11 Izvor: SmartLife / Microsoft

Novi Windows 11 je stigao, pratili smo prezentaciju i objavili sve promjene koje donosi nova verzija najpopularnijeg operativnog sistema na svetu. Od glavnih promjena izdvajamo centrirani Start meni poput onih na Mac OS-u, mogućnost pokretanja Android aplikacija, kao i činjenica da je Windows 11 potpuno besplatan za sve korisnike koji imaju Windows 10.

Možda će vas zanimati

Svašta novo je stiglo, a evo od čega se rastajemo

Pored spiska novina koje je Microsoft objavio, bilo je i detalja o stvarima koje su izbačene iz Windows 11, pa ne bi bilo loše da obratite pažnju na sve stvari koje više nećete imati prije nego što se odlučite za veliko ažuriranje operativnog sistema.

  1. Cortana asistent više vam neće dosađivati prilikom instalacije novog operativnog sistema i više neće biti zakačena za taskbar – traku sa zadacima.
  2. Live tiles, popularne pločice će nestati iz Start menija. Microsoft je već neko vrijeme pričao šta bi valjalo promijeniti kod njih, ali su sa Windows 11 presjekli i pločice – nestaju.
  3. Nema ni tablet režima, a olakšana Windows 10 S verzija koja je bila idealna za ne tako jake tablete će biti dostupna samo kod Windows 11 Home verzije. Sa druge strane novi Windows djeluje znatno više optimizovan za rad sa ekranom osetljivim na dodir, a umjesto posebnog tablet režima, Windows će sam prepoznavati kada rotirate ekran i automatski povećati ikone i napraviti veći razmak između njih.
  4. Skype neće više biti deo Windows instalacije, a kao i što smo pomenuli u tekstu sa predstavljanje novog Windows OS-a, Teams koji je skoro u potpunosti zamijenio Skype tokom pandemije postaje integralni dio novog operativnog sistema.
  5. Pored Skype Windows 11 neće više dolaziti ni sa One Note, digitalne sveske koja čuva i sinhronizuje vaše bilješke.
  6. Paint 3D i 3D Viewer su takođe bili bitni elementi velikog sistemskog ažuriranja iz 2017. godine. Od marta nove verzije Windows 10 OS-a već su izbacile ove dvije aplikacije iz instalacije. Naravno, aplikacije koje su izbačene nisu nestale zauvijek i možete ih skinuti sa Microsoft Store ukoliko želite.
  7. Još jedna stvar koju više nećete moći da uradite sa Windows 11 jeste da pomjerate taskbar – traku sa zadacima na lijevu, desnu ili gornju ivicu, već će biti pozicionirana dole. Microsoft je naglasio i da aplikacije neće moći da prilagođavaju dijelove trake sa zadacima.

Ukoliko vam se sviđaju sve novine koje sa sobom donosi Windows 11, slike možete pogledati u galeriji, a on zvaničan datum izlaska je oktobar mesec ove godine. Naravno, verzije za korisnike Windows Insider programa će biti dostupna već za koji dan, a evo i detalja kako je preuzeti.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS