• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da znate da vaš telefon ima virus: Prepoznajte jasne znakove malware i drugih skrivenih napada

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ne morate biti ekspert da biste jasno uočili da vam je telefon zaražen zloćudim softverom.

 Kako da znate da vaš telefon ima virus: Prepoznajte jasne znakove malware i drugih skrivenih napada Izvor: Kaspersky Lab/Promo

Još uvijek aktuelan PEGASUS napad zabrinuo je neke korisnike mobilnih telefona da su i njihovi uređaji na neki način napadnuti ili zaraženi virusom.

Nažalost, mobilni virusi su danas realnost i dok jedni mogu biti bezazleni prikazivači reklama (koji su veoma iritantni), drugi mogu korisnicima da naprave ozbiljne probleme - od finansijskih do poslovnih i privatnih.

Virusi i malware različitog tipa šire se među lakovjernim, neobazrivim, ali i korisnicima koji jednostavno nemaju sreće - čak su i neke popularne Google Play i Apple AppStore aplikacije zaražene zloćudnim softverom.

Ako često instalirate aplikacije van zvaničnih prodavnica (Android korisnici, vama se obraćamo), ako ne vodite računa o tome na šta klikćete i ako otvarate sve priloge koje vam poznate i nepoznate osobe šalju, onda bi trebalo s vremena na vrijeme da pregledate softver telefona i otkrijete da li je on zaražen nekim zlonamernim aplikacijama.

Ako već imate utisak da se nešto čudno dešava, onda je vrijeme za provjeru, svakako.

Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Znakovi da je telefon zaražen virusom

Virus ili malware ne morate da primijetite odmah i najčešće to i neće biti slučaj.

Većina njih radi u pozadini, osim ukoliko nisu tzv. adware, kojem je cilj da ga primijetite tj. njegove oglase i reklame svuda po telefonu, i u početku ih vjerovatno i nećete primijetiti. Ipak, vremenom ćete uočiti da sa telefonom nešto nije kako treba.

Uvijek možete da se poslužite i nekom antivirus dijagnostikom kroz neku od aplikacija čuvenih antivirus kompanija, ali mnoge znakove da vam je telefon zaražen u prilici ste da prepoznate i sami.

Evo nekih od znakova da vam je telefon zaražen virusom:

  • Internet saobraćaj se nekontrolisano i odjednom mnogo brže/više troši
  • Mnoge aplikacije pucaju odmah same od sebe, iako su radile normalno ranije
  • Autonomija baterije se drastično i odjednom skratila
  • Sve više tzv. iskačućih poruka i reklama kroz sve menije telefona
  • Primećujete da telefon ima aplikacije koje niste sami preuzeli i instalirali
  • Niste u mogućnosti da obrišete neke od aplikacija uopšte
  • Telefon se guši i pri odrađivanju osnovnih, sporadičnih akcija
  • Telefon je često topao, iznenada mnogo više, nego ranije, čak i kad se ne koristi.

Ovi znakovi ukazuju na veliku vjerovatnoću da je vaš telefon zaražen nekim tipom virusa.

Da biste ga otklonili često je neophodno da obrišete sve iz interne memorije i telefon vratite na fabrička podešavanja, odnosno da izvršite Hard Reset. To znači da prvo morate da napravite rezervnu kopiju podataka i da bekapujete isključivo aplikacije koje su vam neophodne i za koje smatrate da ne sadrže nikakvu prijetnju.

Šta da uradite kad je telefon zaražen virusom

Osim brisanja uređaja kompletno, dobro bi bilo da prvo provjerite stanje na viruse i nekom popularnom antivirus aplikacijom. Prilikom izbora neke vodite se time kakvu ocjenu ima, koliko je poznata i pročitajte što više komentara, posebno najnovijih o toj aplikaciji. Ako neki problem postoji - sigurno će ga neko ili više korisnika pomenuti u komentarima.

Ove aplikacije u besplatnoj verziji obično nude kompletno skeniranje sistema i ako ste odabrali neku pouzdanu aplikaciju ona će vam dati tačan pregled nakon skeniranja. Ipak, za pojedinačno uklanjanje virusa, malware-a ili zaraženih aplikacija mnoge će zahtijevati da uložite novac i kupite Pro ili Premium verziju. Ipak, šta je par dolara spram toga da morate da brišete cijeli telefon i krenete iznova, zar ne?!

Kao i uvijek savjetujemo vam da svaku primljenu poruku, svaki link, svaki prilog u mejlu prije otvaranja, a posebno prije instalacije dobro pregledate, pogledate kuda vodi, koliko je link realan i u krajnjem slučaju, ako sumnjate na bilo šta loše sa pošiljaocem provjerite šta vam je to tačno poslao. Takođe, vodite računa o tome gdje preuzimate i iz kojih izvora instalirate aplikacije i druge sadržaje na telefon.

Odgovorno ponašanje je prevencija i prijatnog korišćenja telefona, kao i u slučaju svega drugog.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS