• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi iPhone bez dugmadi: Apple već podnio patent, samo je pitanje kada će se pojaviti

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Kako se približava vrijeme za novu Apple konferenciju pojavljuje se sve više nepotvrđenih informacija oko nove generacije telefona, a jedna od njih je i nedavno podnijeti Apple patent koji bi mogao da omogući iPhone bez fizičkih tastera.

 Novi iPhone bez dugmadi: Apple već podnio patent, samo je pitanje kada će se pojaviti Izvor: MONDO / Apple

Velike kompanije kao što je Apple veoma često podnose patente kako bi zaštitili ideje svojih razvojnih timova, a čuveni AppleInsider, portal koji se bavi nepotvrđenim informacijama i pomnim praćenjem kulta zagrižene jabuke ovoga puta nam donosi informacije o patentu koji bi mogao drastično da promeni izgled i funkcije iPhone telefona.

Dugme koje nestaje

Apple patent ima vrlo otvoren naziv: “Dugme ili slajder koji nestaju”, koji potvrđuju da Apple radi na tome da potpuno eliminiše fizičke tastere ili slajdere (klizače) i da ih zamijeni kapacitivnim tasterima. U patentu se navodi da su radi o površinama osjetljivim na dodir koje su skrivene u metalnom ramu telefona i vidljive samo kada su osvjetljene.

Ovaj koncept podsjeća pomalo na kamere ispod ekrana koje su skrivene slojem piksela. Apple telefoni u posljednjih nekoliko generacija imaju Power taster, dva tastera za kontrolu jačine zvuka i slajder za prebacivanje u režim vibracija. Prebacivanjem na nevidljive kontrole koje nestaju kada se ne koriste zvuči potpuno kao nešto što bi Apple uradio.

Unapređenja i na drugim poljima

Pored estetike, dizajn bez pokretnih dijelova unaprijediće funkcionalnost i izdržljivost, kako se navodi u patentu. Na primjer, tradicionalni mehanički tasteri mogu da se potroše i oštete s vremenom i da im se zavuku prašina i nečistoće u prostor između kućišta koji je neophodan za pravilno funkcionisanje.

Pravo pitanje je da li će već iPhone 13 biti bez tastera ili ćemo za velike promjene čekati još koju godinu. Znajući Apple, ozbiljne dizajnerske promjene nisu neobične za njih, posebno ne radikalne. Malo ko je očekivao da će Apple 2015. Godine potpuno izbaciti 3,5 mm audio džek, a onda dvije godine kasnije i fizički Home taster, tako da, s obzirom na to da već četiri godine ništa nisu izbacili, možda je sad vrijeme da vidimo velike promjene.

iPhone 12 i iPhone 12 mini ljubičasta boja VIDEO
Izvor: CNET Highlights

Eliminacija porta za punjenje

Pored tastera, već neko vrijeme kruže glasine da će Apple da ukloni i lightning port i da pređe potpuno na bežično punjenje. Ovo bi mogla da ubrza najava da će EU uvesti univerzalni USB-C punjač., tako da ćemo ove godine možda vidjeti neki od ovih poteza, koje očekujemo sredinom septembra na njihovoj zvaničnoj konferenciji.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS