• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SSD stiže hard diskove sa kapacitetom: Modeli od 8 TB sa 25 puta većim brzinama

Autor Marko Nešović

SSD-ovi velikog kapaciteta nisu ništa novo, ali se čini da je sve više proizvođača u svoju ponudu uvrstilo modele sa kapacitetima od 8 i 4 TB, polako stižući hard diskove na jedinom polju na kojem su im bježali - kapacitetu.

 SSD stiže HDD sa kapacitetom i mnogo većom brzinom Izvor: SmartLife / Unsplash / Marc Pezin

Hard diskovi su jedina komponenta računara koja od sedamdesetih godina prošlog vijeka nije doživela praktično nikakve tehnološke promjene. Da, menjan je tip medijuma za upis i tehnologija, ali se i dalje koriste namagnetisane ploče koje se rotiraju i na koje se posebnim glavama upisuju podaci.

Superiornost SSD-ova

SSD se, sa druge strane, oslanja na NAND fleš memoriju, koja omogućava mnogo veće brzine, ali je i dalje skuplja od HDD-a, i kaska po pitanju kapaciteta. Proizvođači su godinama unapređivali tip memorije koji se koristi kod SSD-ova, kako bi dobili veći kapacitet bez povećanja prostora, pa smo tako dobili SLC, MLC, TLC i QLC... fleš koji se suštinski razlikuje po količini bitova podataka koja se može upisati u jednu ćeliju.

Možda će vas zanimati

Različiti tip memorije utiče na cenu po GB podataka, kapacitet, brzinu i izdržljivost SSD-a. Razlog zbog kojeg su QLC, TLC i MLC jeftiniji od SLC je što se kod njih može skladištiti više podataka po ćeliji. I dok SLC može da skladišti jedan bit podataka po ćeliji, MLC može dva, TLC tri, a QLC - četiri. Dodatni bit koji ima TLC u odnosu na MLC drajvove smanjio je cijenu SSD-ova oko 30% u samom startu, a QLC za još toliko.


Kada je kapacitet u pitanju, Samsung je pre par godina predstavio prvi SSD kapaciteta 30 terabajta, slaganjem memorije u kućište deblje od regularnog hard diska, ali mi ovde pričamo o komercijalnim modelima koji polako, ali sigurno stižu komercijalne HDD-ove.

Tip fleš memorije utiče na performanse

Naravno, što više bitova se upisuje u jednu ćeliju, to je veći udar na performanse, pa performanse progresivno opadaju kako ima kapacitet raste. Treba uzeti u obzir i činjenicu da se performanse SSD-ova i u najgorem slučaju mnogo bolje od HDD-ova, jer se koristi tip memorije koji ne zahtijeva fizičko pozicioniranje glave da bi se podaci očitali, već se to radi trenutno. Takođe i brzine upisa i čitanja su višestruko veće. Uostalom, pogledajte razliku pri podizanju Windows 10 OS-a sa SSD-om i HDD-om.

SSD vs HDD Windows 10 podizanje sistema
Izvor: YouTube / KrzychEMC

Dobar primjer je nedavno predstavljeni Sabrent Rocket 4 Plus NVMe SSD kapaciteta 8 TB, koji važi za jedne od najbržih na tržištu (ne i našem). Ne samo kada su u pitanju modeli koji dolaze na test, već i oni koje kupujete za sebe u maloprodaji. S obzirom na to da je model od 4 TB imao brzine upisa od 7100 MB/s i čitanja od 6600 MB/s, ne očekujemo da će ovaj od 8 TB zaostajati. Sabrent je u ovom slučaju odabrao TLC memoriju, kako bi kapacitet mogao da bude dovoljno veliki, a da brzine ostanu na željenom visokom nivou.

Jedini, uslovno rečeno, problem je što se model od 4 TB prodavao za okruglo 1000 dolara. Sa druge strane, ukoliko želite vrhunske performanse i veliki kapacitet, ne treba očekivati da će cijena ostati na nivou bazičnih modela.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

SSD

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS