• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Whatsapp kažnjen najvećom kaznom do sada: EU reagovala zbog obmanjivanja korisnika, prikupljanja i dijeljenja podataka

Autor Marko Čavić

WhatsApp kaže da je sve rađeno po propisu i da će se žaliti na drakonsku kaznu.

 Whatsapp kažnjen najvećom kaznom do sada: EU reagovala zbog obmanjivanja korisnika, prikupljanja i dijeljenja podataka Izvor: SmartLife / WhatsApp

Aplikacija WhatsApp, dio Facebook kompanije, kažnjena je u Irskoj po nalogu EU regulatornih tijela sa 225 miliona evra zbog različitih loših praksi u vezi sa podacima korisnika aplikacije.

Ovo je druga najveća kazna u okviru EU dosad izrečenih od 2018. godine zbog zaštite privatnosti i podataka korisnika na internetu i mobilnim uređajima.

U zaključku kazne, izrečene u Irskoj (DPC regulatorno tijelo), stoji da je WhatsApp iznevjerio očekivanja korisnika i da je sa njihovim podacima postupao mimo propisa i to nije objasnio na dovoljno jasan i posebno transparentan način.

Možda će vas zanimati

U presudi se navodi da WhatsApp “nije uspio da obradi korisničke podatke na zakonit, pošten i transparentan način; nije pružio informacije o tome kako se podaci prikupljaju u sažetom, transparentnom, razumljivom i lako dostupnom obliku, koristeći precizan i jasan jezik“.

Takođe, nisu obavijestili korisnike gdje se njihovi podaci čuvaju, detalje o tome sa kim mogu stupiti u kontakt, ali i šta je svrha prikupljenih podataka i ko ih prima, a između ostalog WhatsApp nije ni obavještavao korisnike kada su njihovi lični podaci pribavljeni i obrađeni od trećih strana i odakle ti njihovi lični podaci potiču.

Kazna, izrečena u Irskoj, odražava stav EU i njenih regulatornih tijela u vezi sa zaštitom privatnosti i podataka korisnika Unije.

WhatsApp je najavio u zvaničnom obraćanju javnosti da će se žaliti na kaznu i da se u kompaniji trude da sve obavljaju na zadovoljstvo i zaštitu korisnika, kao i da uvijek teže najboljoj praksi korišćenja, koja uključuje i jasne smjernice o tome šta čine sa podacima korisnika, kako se koriste i kome su dostupni.

(Mondo.rs)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS