• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

E-trgovina i izazovi onlajn plaćanja: Koliko su građani spremni da kupuju na internetu

Autor Dušan Volaš

Iako potencijali onlajn trgovine u BiH još uvijek nisu u potpunosti prepoznati, IT stručnjaci i pojedine statistike govore da ovakav vid prometa i plaćanja raste vrtoglavim stopama.

 E-trgovina E-commerce onlajn kupovina u BiH Izvor: Envato

"E-trgovina je jedno od najdinamičnijih tržišta i ono bilježi strahovit rast, a to se najviše vidjelo tokom prošle godine kada su epidemiološke mjere natjerale ljude da u većoj mjeri koriste internet usluge", rekao nam je Rade Šegrt ispred banjalučke agencije "Bam consult" koja organizuje Digitalnu konferenciju "D Days".

Prema njegovim riječima, posljednje istraživanje Masterkarda pokazuje da je čak 69 odsto ispitanika u nekom trenutku koristilo onlajn plaćanje za određene usluge. Zanimljivost je u tome, kako ističe, što je najviše korisnika bilo u dobi između 45 i 59 godina, a za njima slijede grupe između 25 i 34 godine.

Možda će vas zanimati

"Navedene statisike podstakle su nas da organizujemo konferenciju koja će se između ostalog baviti i temom onlajn trgovine, a koja bi mogla dati odgovore koji su trendovi u svijetu i šta možemo očekivati i bližoj budućnosti. Ideja je da se na jednom mjestu nađu kratori veb šopova, eventualno budući korisnici, kao i da vidimo koje su prednosti i mane koje sa sobom nosi takav vid kupovine odnosno plaćanja", rekao je Šegrt.

Jedan od izazova domaće e-trgovine je svakako i zakonska legislativa jer prema riječima našeg sagovornika ona još nije na adekvatan način riješena.

"U Bosni i Hercegovini je sve komplikovano. Imamo jednu priču za Republiku Srpsku, a drugu za Federaciju. Nažalost, u BiH ne postoje zakoni koji regulišu isključivo elektronsku trgovinu nego se oni svode pod druge segmente iz ove oblasti. Radi se o jednom kompleksnom sistemu kome u narednom periodu treba posvetiti posebnu pažnju jer se na jednom mjestu moraju objediniti regulativa, špediterske službe, internet aplikacije...", istakao je sagovornik Mondo portala.

Izvor: Envato

I dok na domaćem tržištu postoje mnogobrojne zakonske barijere i manjkavosti Šegrt ipak tvrdi da u BiH postoji veliki potencijal za napredak platformi za e-trgovinu.

"Da je u praksi zaista tako govore činjenice da je mnogo IT firmi iz BiH prisutno na susjednim tržištima i ozbiljno se bave kreiranjem veb prodavnica i procesuirenjem plaćanja. Imamo odličan kadrovski potencijal, a ono što je potrebno jeste da dodatno podižemo svijest ljudi o pogodnostima e-trgovine, ali i o bezbjednosti plaćanja jer mnogi još uvijek zaziru od onlajn trgovine zbog straha za svoj novac", podvukao je Šegrt.

Jedan od mnogobrojnih učesnika Digitalne konferencije "D Days" je i banjalučki IT stručnjak Goran Drakulić koji je sa svojim timom napravio aplikaciju za brzo i jednostavno plaćanje po principu dopune virtuelnog pre-paid računa.

"PG servis" predstavlja svojevrsni digitalni novčanik za transakcije putem mobilnog telefona i onlajn plaćanja korištenjem QR/bar kodova i drugih aktuelnih mehanizama beskontaktne platne komunikacije.

Možda će vas zanimati

"Cilj ovog sistema je da obezbijedi dvosmjernu onlajn platnu komunikaciju u realnom vremenu što znači da onog časa kada se desi transakcija jedna i druga strana znaju da je ona izvršena. Za razliku od drugih aplikacija naš servis u potpunosti izoluje bankovni račun od sajber prostora tako da ne postoji način da novac korisnika bude ukraden ili slično", istakao je Drakulić za naš portal.

Da biste ovaj sistem plaćanja uspješno mogli da koristite prethodno je potrebno izvršiti besplatnu registraciju i aktiviaciju korisničkog naloga putem besplatne mobilne ili veb aplikacije.

"Ovaj servis opslužuje svakodnevne transakcije tako da aplikacijom ili računarom iz kuće već možete plaćati usluge u pojedinim marketima, restoranima, zanatskim radnjama, stomatološkim ordinacijama, jednom banjalučkom pozorišu, kao i kupovati auto-dijelove, računarsku opremu... PG servisom takođe možete platiti sve mjesečne račune U BiH, a njegova puna snaga se vidi ako na računima postoji QR/bar kod. Namjera nam je da se proširimo na sve djelatnosti jer je ovaj sistem primjenjiv za bilo koja plaćanja poput parkinga, autobuskih karata i slično", podvukao je Drakulić.

Izvor: Envato

Digitalna konferencija "D Days" pod nazivom "Digitalizacija zemalja JIE - povratak u budućnost", održaće se 30. septembra i 1. oktobra u hotelu "Kardial" u Tesliću. O trenutnim trendovima, izazovima, tehnologiji i inovacijama u oblasti informaciono-komunikacijskih tehnologija između ostalih govoriće Borislav Tadić (potpredsjednik Deutsche Telekoma), Ognjen Redžić (glavni direktor za digitalne poslove i potpredsjednik, Caterpillar Inc. USA), Ivan Ostojić (Partner u McKinsey, Cirih, Švajcarska) i mnogi drugi panelisti.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slobo

Moguće je ,ali u nekom drugom životu. Ovo je zemlja ***ova.

RECENZIJE

TIPS & TRICKS