• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google mijenja mape: Navigacija se usklađuje sa ekologijom i jeftinijim prevozom 

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Nove opcije stižu i kod nas, ali ćemo ih sačekati još neko vrijeme.

 Google mijenja mape: Navigacija se usklađuje sa ekologijom i jeftinijim prevozom  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ CardMapr.nl

Ranije ove godine kompanija Google objavila je da će korisnicima nakon ažuriranja aplikacije nuditi ekološke rute navigacije, a ne najbrže i da će oni koji to ne žele moći da promijene tu opciju u Podešavanja meniju.

Početkom oktobra to pravilo je stupilo na snagu u SAD, a tokom 2022. godine biće dostupno i u Evropi, ali Google nije rekao tačno kad.

Nakon primjene ekoloških standarda na Google Maps aplikaciju, kompanija će prikazivati najbržu i ekološki najprihvatljiviju ili najštedljiviju varijantu puta, uključujući više pješačenja i manje motornih vozila.

Takođe, prilikom procjene vremena predlagaće se najbrža ruta, ali ona koja najmanje zagađuje životnu okolinu i prirodu uopšte.

Ako se poklope da najbrža ruta i ona koja najmanje šteti po pitanju emisiju ugljendioksida budu slične - Google će predložiti prirodi prihvatljiviju opciju, ali će korisniku omogućiti da to promijeni, ako želi. Google naglašava da ovaj pristup nije osmišljen samo da bi čuvao prirodu, što jeste primaran cilj, nego i da bi smanjio troškove prevoza - jednostavno, ako ne platite prevoz i idete pješice automatski ćete i uštedjeti.

Prema proračunu Google kompanije, ako korisnici budu poštovali eko rute godišnje će uštedjeti na emisiji ugljendioksida ekvivalentno uklanjanju preko 20.000 automobila sa ulica širom svijeta.

Google Maps dobijaju Lite Navigation

Ako ste biciklista i navigacija od skretanja do skretanja vam nije neophodna imamo sjajnu vijest - Google uvodi Google Maps Lite Navigation opciju.

Tokom Lite Navigation režima mape se postavljaju u pogled iz ptičije perspektive i automatski se uvećavaju kada se put račva ili presjeca drugim putem. Kad se unese željena tačka strelice će pokazivati kuda treba ići, a od informacija će se vidjeti preostalo vrijeme u zavisnosti od brzine vožnje, pređena kilometraža i nadmorska visina.

Novi režim biće dostupan u više od 300 gradova širom svijeta i stići će sa nekim od narednih ažuriranja aplikacija, najvjerovatnije do kraja 2021. godine.

Šta vi kažete na Google Maps promjene?

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS