• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da zaobiđete Windows 11 zahtjeve: Ne treba vam ni TPM 2.0 ni novi procesor

Autor Marko Nešović

Nakon objavljivanja potrebnog hardvera za instalaciju novog Windows 11 operativnog sistema, Microsoft je na svom zvaničnom sajtu objavio kako da zaobiđete navedene zahtjeve.

 Kako da zaobidjete Widows 11 sistemske zahtjeve Izvor: SmartLife / Microsoft

Mjesecima unazad Microsoft reklamira Windows 11 kao najbezbjedniji novi operativni sistem koji, između ostalog, zahtijeva i postojanje TPM modula, hardverskog čipa koji enkriptuje sve vaše podatke i šifre. Kako su godinama unazad proizvođači matičnih ploča izbacivali TPM čipove sa svojih ploča, jer ih je koristio ekstremno mali broj korisnika, Microsoft je sada doveo korisnike u paradoksalnu situaciju, tražeći hardver koji je prisutan samo na malom broju računara.

TPM 2.0 ili ne?

Pored TPM 2.0 čipa Microsoft je objavio i da će Windows 11 zahtijevati procesore novije generacije. Kada je Intel u pitanju, to znači od 8. generacije pa na dalje (i par modela 7. generacije u Surface računarima), odnosno Ryzen 2000 i noviji kada je AMD u pitanju.

Ono što je iznenadilo većinu korisnika je da je Microsoft nakon tolikog insistiranja na bezbjednosnim zahtjevima na svom sajtu napravio detaljno uputstvo koje zaobilazi sistemske zahtjeve koje su oni postavili.

Možda će vas zanimati

Celi postupak zahtijeva da već posjedujete Windows 10 operativni sistem i malo čačkanja po Registry sekciji kako biste rekli operativnom sistemu da ne provjerava TPM 2.0. Napomenućemo da ova “zaobilaznica” funkcioniše samo za računare koji imaju bar TPM 1.2, čip koji se ugrađivao u starije modele matičnih ploča.

Može i za starije procesore

Pored TPM čipa, Microsoft uputstvo navodi i da se na ovaj način zaobilazi provjera kompatibilnosti procesora. Primjera radi, AMD Ryzen procesori generacije 1000 i Intel Core 7. generacije će moći da prođu provjeru bez problema. Na stranici se napominje da “Ovakva instalacija Windows 11 operativnog sistema neće provjeravati sljedeće zahtjeve: TPM 2.0 (npotreban je bar TPM 1.2) i CPU porodicu i model.”

Možda će vas zanimati

Uputstvo kaže da je potrebno dodati određenu vrijednost u Regitry sekciji. Da biste to izveli potrebno je da kliknete Start dugme i ukucate “Registry Editor”, odaberete aplikaciju i u novom prozoru odete do HKEYLOCALMACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup i dodate novi REG_DWORD ključ sa nazivom AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU i onda da postavite njegovu vrijednost na 1.

Uputstvo za Windows 11
Izvor: SmartLife / Microsoft / Printscreen

Butabilni fleš

Kada ovo uradite, kreirajte butabilni USB korišćenjem Windows 11 media creation tool alata i ručno instalirajte operativni sistem. Pošto već imate Windows 10 operativni sistem možete odabrati da zadržite postojeće podatke ili da nastavite sa čistom instalacijom koja briše sve podatke sa sistemskog drajva. Ukoiliko želite da instalirate Windows 11, a imate procesor koji nije na listi podržanih potrebno je da koristite Windows 11 Disk Image proces instalacije.

Igranje u Registry sekciji Windows operativnog sistema uvek je bio pipav i riskantan posao koji može ozbiljno da naruši stabilnost sistema ukoliko nešto uradite pogrešno.

60% je šansa da će ažuriranja biti automatska, a 100% da neće 

Microsoft ne bi bio Microsoft kada ne bi napravio veliku ogradu oko sebe za slučaj da nešto krene po zlu, pa u napomeni piše da instaliranje Windows 11 OS-a na PC koji nije podržan može da dovede do lošeg rada i problema sa kompatibilnošću. “Više vam niko ne garantuje da će uređaji koji nisu podržani dobijati sistemska ažuriranja, uključujući, ali se ne ograničavajući na bezbjednosna ažuriranja.”

Windows 11 upgrade podržani računari objašnjenje VIDEO
Izvor: Microsoft Tech Community

Sa druge strane, ukoliko ne budete dobijali Windows ažuriranja, uvijek možete da preuzmete i instalirate zakrpe ručno, što i nije toliko veliki i komplikovan posao. Jedan podsjetnik u kalendaru namješten da se javlja svakog mjeseca će biti više nego dovoljan.

Za slučaj da ne želite da čekate da vam Microsoft kroz OS ponudi da instalirate Windows 11 uvijek možete odmah da preuzmete Windows 11 i već danas isprobate novi operativni sistem.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS