• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google mijenja pretragu: Brišu se stranice - skrolovanje u nedogled

Autor Dragana Božić

Najveći pretraživač interneta na svijetu mijenja način prezentacije rezultata u pretrazi.

 Google mijenja pretragu Izvor: SmartLife / Google

Nakon što je promijenio svoju aplikaciju Maps i aktivirao nekoliko novih opcija, Google je prešao na svoj najpopularniji proizvod - Google Search.

Do sada su rezultati plasirani putem prve strane na kojoj su se nalazili relevantni linkovi, a onda su slijedile druge stranice označene brojevima na web-u i uz Učitaj još (See More) dugme na mobilnom internetu, što se sada mijenja.

Od sredine oktobra prvo u SAD, a onda i u drugim dijelovima svijeta, Google potpuno mijenja pretragu na mobilnim telefonima - izbacuju se stranice i lista rezultata pretrage biće - beskonačna!

Kad se tokom skrolovanja pregledaju svi rezultati prve stranice jednostavno će se učitati sljedeća, uključujući linkove, slike, video priloge i aplikacije i tako svaki put kad se stigne do kraja aktuelne stranice.

Ova promjena biće za početak primjenjena na sve pretrage engleskog govornog područja i jezika, a onda će se pojaviti, ali Google ne navodi kad i na druge regione i na sve preostale jezike. Dosadašnje See more dugme na kraju pretrage na mobilnim telefonima odlazi u istoriju, a skrolovanje može da počne u nedogled - dok ne pronađete to što tražite.

Google želi da nam sa što manje klikova omogući što više rezultata pretrage, a u kompaniji smatraju da je ovaj način sortiranja rezultata pregledniji i brži. Nažalost, ovo se kosi sa drugim stvarima koje nam Google nudi - digitalno blagostanje, kako Android na srpskom kaže ovu opciju, trudi se da nas odvoji od ekrana, skrolovanje u nedogled je upravo suprotno od toga i ljudi zavisni od mobilnih telefona jednostavno će se prepustiti skrolovanju…

I za kraj, Google tvrdi da će na ovaj način i neki drugi sajtovi i izvori dobiti veću šansu da ih neko primjeti, jer istraživanja kompanije pokazuju da su prva i eventualno druga stranica rezultata pretrage jedine dvije koje korisnici koji tragaju za nečim posjete.

Ova promjena uskoro će biti primijenjena i na web tj. pretragu na računarima.

Pročitajte i ovo


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS