• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaokret: Apple potpuno promijenio politiku popravke

Autor Vesna Kerkez

I to se dešava. Veliki Apple je napravio zaokret od 180 stepeni i potpuno promijenio politiku popravki.

 Zaokret: Apple potpuno promijenio politiku popravke Izvor: SmartLife / Apple

Nakon mjeseci preganjanja i svjedočenja pred sudom, Apple je napravio možda i najveću promjenu u istoriji svog poslovanja. Ova kompanija zvanično otvara iPhone i Mac uređaje za popravke kod kuće. I ne samo to. Apple planira da počne da prodaje dijelove i alate, zajedno sa instrukcijama kako da sami popravite svoje Apple uređaje, bez potrebe da ih donosite do neke Apple radnje ili servisa.

Zamjena ekrana, baterije ili kamere kod kuće

Postojeći plan koji ima Apple je da sve počne sa iPhone 12 i 13 modelima, da bi se to polako proširilo na MacBook računare sa M1 čipom. Primjera radi, moći ćete sami da zamijenite ekran, bateriju ili kameru i to sa dijelovima koje ćete kupiti od Apple, a sukcesivno će se pojavljivati i dijelovi za manje popravke (mikrofon, port za punjenje, zvučnici i slično).

Izvor: SmartLife / Apple

Zbog čega je ovo važno?

Godinama unazad kompanija Apple je važila za jednog od najvećih protivnika prava za popravku kod kuće, pa čak i prava na popravku van njihovih zvaničnih servisa. Sve je počelo sa novim softverskim ažuriranjem koje omogućava da FaceID radi nakon zamjene ekrana, što nije bilo moguće zahvaljujući mikrokontroleru koji to nije dozvoljavao, da bi Apple objavio potpuni zaokret svoje politike po pitanju popravki.

Možda će vas zanimati

Novi program Apple zove "Samouslužna popravka" i on će početi da funkcioniše početkom naredne godine, prvo u SAD, da bi se polako proširio i na druge države. U objavi se navodi da je program namijenjen tehnički potkovanim korisnicima koji imaju znanja i iskustva u popravci elektronike, te da prosječan Petar Petrović ipak treba da odnese uređaj u servis, kako bi neko stručniji obavio popravku.

Ne gubite garanciju

U svakom slučaju, i ta varijanta je mnogo bolja od dosadašnje prakse ove kompanije, jer Apple nudi korisnicima koji smatraju da su dovoljno sposobni i posjeduju potrebne alate da sami poprave svoj(e) uređaj(e).

Ono što je najinteresantnije je da popravka Mac i iPhone uređaja kod kuće neće poništiti garanciju, mada, prema pisanju portala TechCrunch, treba strogo da se držite uputstva, da ne biste oštetili uređaj u procesu popravke, odnosno da ga ne biste "popravili više nego što je potrebno".

Zarada na dijelovima

Apple već ima program koji omogućava sertifikovanim servisima da kupuju originalne Apple dijelove, pa će sada svako imati pravo da direktno od Apple kupi potrebni dio. Ovo je dobro, jer na taj način dobijate zamjenski dio koji je isti kao onaj koji vam ne radi, a loše, jer znajući Apple, velika je šansa da originalni dijelovi budu preskupi, pa da se na taj način obesmisli popravka, jer će vas sve koštati isto kao da ste odnijeli telefon ili laptop u zvanični servis.

Možda će vas zanimati

Upravo zbog toga je čuveni servis iFixit pozdravio ovaj potez, ali uzdržano, sa upozorenjem da se ipak ne radi o potpunoj revoluciji prava na popravku, jer Apple i dalje zahtijeva da kupujete dijelove od njih. Apple planira da prodaje više od 200 dijelova i alata, zajedno sa uputstvima za koja korisnici mogu da pogledaju prije nego što kupe dio, da bi bili sigurni da imaju sve što im je potrebno da uspješno obave popravku.

Apple javni program popravke
Izvor: YouTube / Louis Rossmann

Vraćaju novac za reciklirane dijelove

Još jedan pozitivna stvar je da iako Apple nije objavio cijene dijelova, najavili su da će kupci dobiti kredit za recikliranje dijela koji ne radi nakon što završe popravku.

Anketa

Šta ćete uraditi ukoliko vam se na iPhone polomi ekran ili crkne baterija?

  • Odneću ga u ovlašćeni servis

    20% (1)

  • Odneću ga u neovlašćeni servis, jer je ovlašćeni preskup

    20% (1)

  • Jedva sam skupio pare da ga kupim, otkud mi još i za servis?

    0% (0)

  • Kupiću deo i popraviću sam

    40% (2)

  • Ništa

    0% (0)

  • Kupiću drugi, ide GAS

    20% (1)

Šta ćete uraditi ukoliko vam se na iPhone polomi ekran ili crkne baterija?

Rezultati

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS