• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da vam telefon prodiše: Očistite nepotrebne stvari u nekoliko klikova

Autor Marko Nešović

Održavanje telefona je nešto čime se bavimo tek kad je toliko evidentno da je telefon pun đubreta, da to počinje da nas nervira. A možda ni tad.

 Kako da obrišete nepotrebne aplikacije sa telefona Izvor: SmartLife / Unsplash / Azamat E

73 procenta pametnih telefona koji se koriste širom svijeta radi na Android operativnom sistemu, ali koliko god on dobar bio, vremenom se na njemu nagomilava velika količina nepotrebnih stvari koje usporavaju rad. Aplikacije su najbolji primjer.

Vrijedno skupljanje nepotrebnih aplikacija

Iako proizvođači svake godine predstavljaju nove verzije pametnih telefona, prosječan korisnik promijeni telefon na dve do tri godine. Za to vrijeme na telefonu se akumulira veliki broj aplikacija. Neke od njih se često koriste samo jednom ili dvaput, i umjesto da ih nakon toga obrišete, često ih ostavite na telefonu.

Možda će vas zanimati

Ovo za posljedicu ima da vremenom memorija (slobodan prostor) na našim telefonima počinje da se smanjuje, otežavajući nam rad: čuvanje slika, video zapisa i novih aplikacija. Jedan od načina da malo počistite prostor na telefonu je da odaberete sve aplikacije koje ne koristite i obrišete ih odjednom.

Androidi
Izvor: SmartLife / Unsplash / Guido Coppa

Kako najjednostavnije obrisati nepotrebne aplikacije

Ovo ćete najjednostavnije izvesti preko Google Play Store aplikacije jer ćete na jednom mjestu imati izlistane sve aplikacije, koliko prostora zauzimaju i kada su posljednji put korišćene. Potrebno je da pratite nekoliko jednostavnih koraka:

  1. Otvorite Play Store na svom telefonu
  2. Pritisnite na profilnu ikonicu u gornjem desnom uglu
  3. Odaberite opciju "Manage apps and devices"
  4. Sada ćete dobiti informacije o tome koliko aplikacije na vašem telefonu zauzimaju prostora, i koliko je slobodno.
  5. Klikom na polje sa prostorom, u našem slučaju "136 GB of 246 GB used" dolazite na spisak svih aplikacija, podrazumijevano sortiran po veličini.
  6. Ukoliko kliknete na tri crtice koje kreiraju trougao u gornjem desnom uglu možete sortirati aplikacije prema imenu, datumu posljednjeg korišćenja i veličini.
  7. Odaberite ikonice koje vam nisu potrebne tako što ćete kliknuti na kvadratić desno, pored imena i informacija o svakoj aplikaciji.
  8. Kada stignete do kraja, kliknite na kantu za đubre u gornjem desnom uglu ekrana.
  9. Pojaviće vam se pitanje da li želite da obrišete pomenute aplikacije, i broj aplikacija koje ste odabrali. Potrebno je da odaberete opciju “Uninstall”

Sve ove korake možete pogledati u galeriji slika ispod.

Ostatak morate ručno

Play Store će automatski pobrisati odabrane aplikacije sa vašeg telefona i osloboditi prostor koje su one zauzimale. Dodali bismo i da ovako možete obrisati samo aplikacije koje ste instalirali preko Play Store. Ukoliko ste neke od aplikacija instalirali preko Samsung prodavnice, Amazon, ili ste prosto skinuli APK fajl, a želite da ih obrišete, to morate da uradite iz podešavanja svog telefona iz liste aplikacija.

U međuvremenu, pogledajte šta sve donosi Android 12, a ukoliko imate noviji Samsung telefon, kada možete očekivati da novi OS stigne kod vas.

Android 12 šta je sve novo VIDEO
Izvor: Android

Znate li koliko aplikacija na svom telefonu imate instalirano, a niste ih koristili u poslednjih godinu dana? 

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS