• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravila onlajn kupovine: Nemojte davati određene lične podatke nikad i nikome 

Trgovci prilikom onlajn kupovine traže određenu količinu vaših ličnih podataka i to je u radu dok se ne pređe granica koja je jasno propisana zakonima.

 ograničite podatke prilikom onlajn kupovine Izvor: SmartLife / Nokia

Lični podaci kao što su matični broj građanina, broj lične karte, pol i rod spadaju u stvari koje nikako ne bi trebalo ostavljati prilikom onlajn trgovine, rekla je za N1Mila Bajić iz SHARE fondacije.

Ne postoji nikakva zakonska osnova da se tako nešto traži u ovim situacijama”, rekla je Bajić.

Dodaje da matični broj “može da se referencira sa brojevima telefona, računa i drugim informacijama”, zbog čega se otvara veliki prostor za moguće zloupotrebe.

Ona objašnjava da postoji načelo koje se naziva minimizacija, prema kom su podaci koji mogu da se traže ograničeni na one koji su potrebni za izvršenje radnje, u ovom slučaju trgovine. “Tu uglavnom spadaju lični podaci kao što su ime i prezime, adresa, broj telefona”, zaključila je Bajić.

Na pitanje šta sa našim ličnim podacima rade trgovine i kakve su njihove obaveze, Bajić navodi načelo “ograničenosti svrhom”, odnosno da trgovci koji prikupljaju te podatke ne smiju da ih koriste u druge svrhe. Kako ističe, ti podaci se mogu čuvati onoliko koliko je potrebno da se obavi sama transakcija, a sve preko toga kriš odredbe. Iz ovoga proizilazi da korisnici i ne bi trebali da daju pristanak za korišćenje svojih podataka ni u koju drugu svrhu, osim za trenutnu kupovinu, čak i kada im trgovac ponudi takvu mogućnost.

Provjeru da li se sa podacima postupa u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti obavlja povjerenik za ovu oblast. Mila Bajić objašnjava da povjerenik može od rukovaoca podacima da traži informacije o tome koji su podaci prikupljeni, da li su i koliko zadržavani i da li su “procurili".

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS