• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od svjetlosnih efekata do mehanički podesivog dušeka: Pametni krevet stiže da nas nauči kako da spavamo bolje

Autor Marko Čavić

Svaki dan naučimo nešto novo, pa i to da ljudi do sada nisu znali kako bi trebalo da spavaju…

 predstavljen pametni krevet  Izvor: SmartLife / Sleep Number

Nakon što vidite ono što Sleep Number kompanija nudi jedini zaključaj jeste da niko od nas dosad nije znaokako se pravilno spava.

Srećom po sve nas tu je Sleep Number 360, nova generacija pametnog kreveta, koji će nas ušuškati i uspavati na jedini pravi način.

Svjetlosni efekti, audio reprodukcija tačno određene frekvencije, osvjetljenje sa odabranim spektrom svjetlosnog snopa i mehanički podesiv dušek samo su neke od opcija novog Sleep Number 360 kreveta koji je predstavljen na CES 2022 Sajmu u Las Vegasu.

Prije svega, krevet bi trebalo postaviti tik do zida sa svih strana, odvojen toliko da pored njega može komotno da se prođe i to zbog svjetlosnih efekata, koji se emituju iza, ispod i oko strana kreveta, kako bi naš mozak ušao mirnije u stanje spavanja.

Nakon toga kreću audio efekti koji smanjuju okolnu buku i reprodukuju zvuk frekvencije idealne za uspavljivanje i to na način da odmaraju mozak i pomažu odmor čitavog tijela. Takođe, ako se prije spavanja čita ugrađene su četiri posebne svjetiljke čije osvjetljenje ne sadrži loše dijelove svjetlosnog spektra, bez obzira na to čitate li na ePaper uređaju, telefonu ili klasičnu knjigu. Na ovaj način ne zamaraju se oči, a mozak se ne napreže zbog plavičaste svjetlosti koja se smatra štetnom ne samo za oči, nego i nervni sistem.

Vještačka inteligencija u krevetu tj. njegovim senzorima prati ritam sna, otkucaje srca, disanje, hrkanje i druge pojave tokom spavanja, pravi kontinuirane izvještaje i u stanju je da pomogne korisniku da spava ljepše i kvalitetnije i to u saradnji sa medicinskim stručnjacima. U krevetu se nalazi i mehanizam koji mehanički može da napravi najbolji položaj za svakog ko na njemu spava, da podigne uzglavlje ili se “prelomi“ na određenim dijelovima bez oštećenja dušeka koji je hipoalergijski.

Na Sleep Number 360 krevet montirane su i police na izvlačenje koje se mogu podesiti na potrebnu visinu ili daljinu, džepovi za gedžete sa punjačima, kao i ručke za izvlačenje oko cijelog kreveta koje s mogu upotrebljavati za lakše lijeganje ili ustajanje iz kreveta. Rameni dio spavača i glava mogu da se podignu bez pomjeranja kičme, a postoje i grijači za stopala. U krevetu se nalazi i sistem za ventilaciju, a Sleep Number 360 mjeri i temperaturu spavača, za svaki slučaj i non-stop.

Uz krevet se isporučuje i aplikacija pomoću koje je moguće koristiti opcije kreveta i pratiti parametre zdravlja koje mjeri, čitati savjete u odnosu na njih i kontaktirati svog doktora ili dežurnu službu, ako je to neophodno i povezan.

Nažalost, smart verzija kreveta nema još uvijek formiranu cijenu i pojaviće se tek 2023. godine. Ipak, osnovna verzija kreveta bez pametnih funkcija biće dostupna odmah u odabranim zemljama svijeta za početak, po cijeni od 1.100 evra i sadržaće “spreman za smart opcije“ oznaku. Na taj način će po za sada još uvijek neobjavljenoj cijeni svako ko to želi moći da dokupi pamet u “količini“ koja je potrebna.

Da li biste spavali na ovakvom krevetu?

Sleep Number 360 pametni krevet VIDEO
Izvor: Sleep Number

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS