• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena budućnost laptopova: Neće imati touchpad, funkcijski tasteri se brišu, a kućište super tanko i lako

Autor Marko Čavić

Da li je Dell XPS 13 Plus prava vizija onoga što nam već bliska budućnost donosi?

 Dell XPS 13 Plus CES 2022 slike i video Izvor: SMARTLife / Dell

Na CES 2022 sajmu u Las Vegasu svake godine vidimo svašta, a Dell je otišao najdalje u laptop segmentu svojim Dell XPS 13 Plus modelom.

Već neko vrijeme su tankoća i lagano, a kvalitetno kućište sinonim laptop računara, ali Dell kompanija je uradila nekoliko dosad nezamislivih stvari.

Možda će vas zanimati

Prije svega sa laptopa je izbačen touchpad i osjetljivom na dodir je učinjena kompletna donja površina ispod tastature, pa se tako preko nje može prevlačiti, tapkati i širiti ili skupljati, a kompanija Dell ovo zvanično zove haptic ForcePad tehnologijom.

Prilično prostrana površina nema tastere, ali podržava kliktanje koje se oponaša tapkanjem - dvostrukim ili jednostrukim - kao i klasični pokreti preko touchpad površine.

Osim toga izbačen je i kompletan red gornjih funkcijskih (F) tastera i svih oko njih - Escape, Volume Up, Volume Down, Brightness, Delete i ostalih - koji su zamijenjeni svjetlećim LED tasterima osjetljivim na dodir (tehnologija capacitive touch). Ovo je omogućilo da se sama tastatura poveća, da tasteri budu krupniji i da im hod bude unaprijeđen.

Ekran će imati OLED panel (naravno osetljiv na dodir), zvučnici će biti smešteni u tastaturu i podržavaće stereo reprodukciju (Dell tvrdi da su sjajnog kvaliteta), a osim Windows 11 biće ponuđena i Ubuntu verzija laptopa, koji će imati identično kućište kao i prošlogodišnji model. Tehničke specifikacije biće otkrivene naknadno, ali vjerujemo da će 2 Thunderbolt porta biti zadržana i dalje uz sve ostale priključek.

Kompanija tvrdi da će autonomija baterije biti mnogo bolja sa Dell XPS 13 Plus, a uređaj će biti dostupan isključivo u crnoj i krem boji tokom 2022. godine na odabranim tržištima (za početak). Početna cijena biće čak 1.199 dolara.

Jedva čekamo da vidimo kako će sve ovo da radi u praksi!

Šta vi mislite o ovom laptopu?

Dell XPS 13 Plus laptop budućnost CES 2022 VIDEO
Izvor: The Verge

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS